Montaż centralnego zamka + elektryczne szyby

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Tumry » 25 mar 2011, o 23:49

Witam, wszystkich, otóż jak w temacie. Zakupiłem oryginalny zestaw centralny zamek drzwi L\P + siłownik klapki wlewu paliwa + siłownik montowany w bagażniku + rurki prowadzące do pompy centralnego wraz z popmką + oryginalny zestaw do montażu elektrycznych szyb L\P + pakiet komfort ( ponoć też z alarmem ) i dużo dużo kabli, wtyczek. Przeszukałem forum ( nie tylko tej strony ), znalazłem informacje - instrukcje jak zdemontować boczki drzwi, jak zmontoać zamki centralnego w drzwiach i klapie, jak dostać się do szyb oraz jak to wpiąć do centralnej skrzynki gdzie schodzi się cała instalacja elektryczna w samochodzie. No i rodzi się seria pytań:

1. Jak to wszystko posprawdzać przed montażem?, żeby póżnej się nie bawić w szukanie usterek.
2. Co i gdzie mam zamontować - problem z rozmieszczeniem i poprowadzeniem rurek z centralnego - którędy powinny iść? Może ktoś ma jakieś zdjęcia - chodzi o dokładny sposób położenia, żeby nie zniszczyć czegoś przez niewaściwe poprowadzenie.
3. Ja zamontować pompę centralnego, wiem gdzie ona ma być ale - może ma ktoś lub może zrobić zdjęcie/filmik z dokładnym ułożeniem tej pompki i czym ją przyczepić - przykręcić - przykleić?
4. Czy trzeba coś robić z klapką wlewu - może czegoś brakuje w moim golfie 3 3D w wersji CL - np. zamek w klapie bagażnika muszę wymienić bo nie ma w nim takiego wihajstru na drucik z siłownia pneumatycznego.
5. Którędy poprowadzić wiązkę elektryczną od drzwi do "centrum elektroniki" w samochodzie - trzeba deskę rozdzielczą rozbierać?

Jeśli ktoś kiedyś podjął sie takiego zadania to może podrzuci jakieś wskazówki, porady. Jeśli wszystko się uda to pstaram się wykonać instrukcję która ułatwi innym wykonanie podobnego zadania. Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.
Tumry
Berbeć

Postprzez gello1 » 26 mar 2011, o 00:15

po twojej wypowiedz mogę ci tylko powiedzieć źebyś to dał komuś kto się zna. Bo widć że nie dasz rady(nawet nie wiesz gdzie pompka od centrala ma być-porażka).....
gello1
Gaduła

Postprzez Tumry » 26 mar 2011, o 10:40

Jeśli ktoś nie chce lub nie może pomóc to niech przynajmniej nie przeszkadza i nie zaśmieca forum - nigdy nie widziałem jak jest zamontowana pompka dlatego pytam, bo sama wiedza gdzie ( za prawym tylnym lefrektorem ) niewiele mówi. Wszystko mogę zrobić sam metodą prób i błędów lecz liczyłem na pomoc by cały montaż przyspieszyć. No nic pogoda nie dopisała ( na śnieg zawsze można liczyć ) i jak sądzę kolega przeczówając to sypną pesymistyczną nutą ku namysłowi, na szczęście dzięki temu mam czas na spokojnie posprawdzać wiązki elektryczne i rurki od instalacji pneumatycznej. Gdyby ktoś znał odpowiedzi na moje pytania to proszę pisać.
Tumry
Berbeć

Postprzez Nawladany » 26 mar 2011, o 11:37

Może coś tutaj koleszko znajdziesz http://www.a1electric.com/install/vw/vw02.htm , może na elektrodzie pomogą :-D Nie słuchaj typa co się wcześniej wypowiadał, jak masz chęci i trochę wiedzy to to zrobisz :-D Zawsze możesz podjechać do jakiegoś elektryka w Twojej okolicy co by Ci co nie co podpowiedział :-D
Nawladany
Czytacz

Postprzez danny.tcz » 26 mar 2011, o 18:43

podpinam sie pod tematem .... mam taki sam zestaw czeka na ladna pogode ....
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
danny.tcz
Gaduła

Postprzez gello1 » 26 mar 2011, o 19:30

Nawladany napisał(a):Nie słuchaj typa co się wcześniej wypowiadał
hehe. Ja tylko chciałem napisać, że najłatwiej jest rozłożyć ręce i powiedzieć pomóżcie. Przecież nie jesteś pierwszy który pyta o tę sprawę i zapewne nie ostatni. A internet to nie tylko allegro i wp. To jest kopalnia wiedzy z której trzeba umieć korzystać.Tumry, jakbyś wpisać np w GOOGLE instalacja elektrycznych szyb to myślę, że cos byś znalazł w temacie.
gello1
Gaduła

Postprzez Tumry » 26 mar 2011, o 20:09

Chcąc podpatrzyć jak co zamontować zawędrowałem na szrot, 3 golfy wszystkie z centralnym, dokupiłem gumowy wężyk łączcy klapę bagażnika z budą - do tej pory miłem tam zaślepki - bo nie szła tędy rurka na powietrze z pompki.
Najpierw uzbroiłem klapę ( od wejścia przy zawiasie klapy do siłownka przy zamku ) a dopiero wpuszczałem rurkę ku miejscu gdzie ma być pompka centralnego. Dokupiem również opaskę na obudowę pomki. Pechowo w żadnym z golfów nie było już zamontowanej pompy centralnego ( pewno się psują i już sprzedane ) więc nadal nie za bardzo wiem jak ją ułożyć - może ktoś poratuje zdjęciem.
Odp na 4 pytanie - nic nie trzeba zmieniać prócz przebicia dziurki w gumowej zaślepce na otwór w obudowie przy kurku wlewu paliwa - gdzie sztyca od siłownika będzie się wsuwać i wysuwać w otwór przez gumę celem blokowania\odblokowania klapki wlew.
Super żródełko podrzucił Nawladany - nie wiem czemu przy szukaniu do tej pory, ograniczałem się tylko do polskich stron. Dużo zdjęc i opisu, dzięki.
Tumry
Berbeć

Postprzez danny.tcz » 1 kwi 2011, o 12:08

tumry i jak idzie montaż ???? bymbym wdzieczny za jakies porady albo fotki jak to wszystko jest umieszczone po kolei :)
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
danny.tcz
Gaduła

Postprzez Tumry » 1 kwi 2011, o 21:52

Na tygodniu to przeważnie czasu nie mam i nic w sprawie nie drgnęło. Ponieważ nikt nie podesłał choćby zdjęcia umiejscowienia pompki cenralnego - a to chyba nie wymaga rozbierania samochodu, to zrobiłem zdjęcia może ktoś się wypowie. Gdyby chociaż przewody same układały się tak jak to leżały przez parenaście poprzednich lat jak były w innym aucie to problemu pewno by nie było i jakoś bym do tego doszedł, są chyba dwie opcje: pompka pod prawym światłem ( ciasno tam i nie jestem tego pewien - ciekawe jak to tam przyczepić ):
[center]Obrazek[/center]
lub jakoś przy kole za tylnim światłem ( nawet jakś opaskę udało mi się w innym golfie na szrocie znaleźć, która w tym miejscu była i myślałem że to tam ale pewności nie mam ).
[center]Obrazek[/center]Może ktoś coś podpowie.
Zdjęcia z położoną instalacją dla klapy i wlewu oraz dojście do dzwi cyknę jutro i wstawie -bo tyle na razie mam, mam też zdjęcia ze szrotu także wstawie, najpewniej zrobie jakiegoś pdf'a z instrukcją co i jak po kolei robiłem.
Tumry
Berbeć

Postprzez sirGrzesio » 1 kwi 2011, o 22:03

ta pierwsza wersja położenia pompki jest fabryczna. jest mocowana gumową taśmą z zaczepami
sirGrzesio
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Tumry » 1 kwi 2011, o 22:25

Dzięki za info, to chyba ten pokrowiec na pompkę mam jakiś za duży, bo jakoś mi to tam nie pasuje! Czyli rurka i kabelki wchodzą od dołu - w takim ułożeniu? Jutro sprawdze, może na szrocie jeszcze poszperam za tą opaską.
Tumry
Berbeć

Postprzez barsliw » 2 kwi 2011, o 15:12

Tak, wchodzą od dołu. Musi pasować w tej pozycji choć jakoś idealnie to ona tam nie siedzi, przynajmniej u mnie. Gumowa opaska z zaczepami ją skutecznie trzyma.
barsliw
Berbeć

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka