może i temat oklepany ale nie pomaga Centralny zamek

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Finwe » 8 wrz 2011, o 20:42

Witam
Jak napisałem temat jest już może oklepany, ale poczytałem i pogrzebałem i nic nie pomogło.
Problem to centralny zamek(pneumatyczny), otóż 2 dni temu przestał działać, kluczem otwieram tylko od strony kierowcy reszta drzwi nie reaguje, pościągałem tapicerkę z drzwi przejrzałem pod gumą miedzy drzwiami(kable i wężyk) od strony kierowcy jeden przerwany kabel koloru nie pamiętam ale idzie do tej większej kostki przy zamku, tylne prawe drzwi wszystkie kable pourywane, na razie jako że nie mam takiego długiego przedłużacza( mieszkam na 10 pietrze) nie polutowałem tylko poskręcałem wężyk chyba cały 100% nie przejrzałem ale przy zamkach i i miedzy drzwiami cale połączenia szczelne. bezpiecznik nr 21 sprawdzony pompka sprawdzona działa( sprawdzone napięcie i poprzez łączenie pinów wymuszone otwieranie i zamykanie, według instrukcji z tego forum) Na koniec dodam że przez te 2 dni zdarzało się działać z.c normalnie tzn ze 3 4 razy, nawet ja próbuje zamknąć od środka cypelkiem nie działa od strony pasażera też nie(kluczyk od kupna nie działa wychodzi z bębenkiem)

[ Dodano: 2011-09-08, 20:47 ]
a przypomniało mi się że zaczęło się to od zamka włożyłem kluczyk i nie chciał się przekręcić po paru próbach zaskoczyło i się otworzyła całość jako że jestem dociekliwy zamknąłem i spróbowałem jeszcze raz i otworzyły się tylko od strony kierowcy

[ Dodano: 2011-09-08, 21:12 ]
jakby ktoś mógł podać jak sprawdzić czy jest napięcie na kostkach od strony kierowcy to to skupiłbym się na tym punkcie poszukiwania ewentualnie radźcie przyjmę i krytykę jak i dobre rady byle zadziałało

[ Dodano: 2011-09-08, 22:56 ]
a i go dam ze jak odłączę kabel od pompy i dmucham w niego lub zasysam powietrze to centralny zamyka i otwiera

[ Dodano: 2011-09-09, 20:05 ]
hm zrobiłem problem tkwił w zaśniedziałym kablu w drzwiach od kierowcy ( biało czerwonym) rozłączył w miejscu gdzie rozdziela się na dwie kostki nie zajrzałem tam bo było pod oryginalną izolacją.

[ Dodano: 2011-09-09, 20:06 ]
e jednak wystąpił problem otwiera z kluczyka wszystkie drzwi ale nie zamyka,od środka cypelkiem zamyka i otwiera wszystkie drzwi :cisza:
Finwe
Berbeć

Postprzez pablomed » 9 wrz 2011, o 20:35

skup się na kabelkach od włącznika w zamku ale tego mniejszego na trzy kable. Mierz napięcia we wtyku do słupka drzwi przednich. Kolory to biało czerwony - ma mieć stały plus, czerwono zielony - plus ma się pojawić przy próbie otwierania kluczykiem oraz czerwono -szary plus przy próbie zamykania.
Jeśli masz stały plus w biało czerwonym a nie wychodzi on na pozostałe dwa przy zamykaniu/otwieraniu to problem w tych kabelkach albo w samym włączniku, mógł się zabrudzić czyszczenie mu styków to robota z lupą bo jest maleńki. Ten szaro - i zielono-czerwony potem zmieniają kolor na szary i zielony i w tym kolorze dochodzą do pompki - tam gdzie sprawdzałeś jej działanie.
Jesli w drzwiach i wiązce aż do słupka będzie ok to przerwa jest gdzieś dalej i trzeba iść po kablach
pablomed
Members

Postprzez Finwe » 9 wrz 2011, o 22:13

a przerwa w kablach w prawych tylnych drzwiach miała by znaczenie bo tam miałem wszystkie pourywane z tym że 2 były urwane w połowie gumki a 2 przy samej kostce(tej okrągłej wkręcanej w słupek) i mogłem kiepsko zlutować i się mogło rozczepić. A przy okazji wie ktoś jak wyciągnąć z tej kostki wtyki.

[ Dodano: 2011-09-09, 22:14 ]
a może jest problem z zamkiem może coś się urwało bo jak otwieram kluczem to czuje taki opór jakbym przesuwał jakiś mechanizm a jak zamykam idzie leciutko

[ Dodano: 2011-09-10, 20:18 ]
problem jest chyba w kostce lub w tym włączniku w która wchodzi gdy na kostce sprawdzam na krótko otwiera i zamyka za każdym razem gdy ja podepnę działa jak chce :zakrecony: jutro zaplanowane przeczyszczenie styków lub połączę z pominięciem kostki

[ Dodano: 2011-09-12, 13:50 ]
Nie wiem co zrobiłem ale działa :zdziwko:

[ Dodano: 2011-09-12, 13:50 ]
Nie wiem co zrobiłem ale działa :zdziwko:
Finwe
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka