Mrugająca dioda led włącznika pozycji i mijania

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Sekate » 20 wrz 2011, o 18:08

Witam, jakiś czas temu zakupiłem sobie zestaw do zmiany oświetlenia całego przełącznika świateł. Niestety sam nie byłem w stanie tego przylutować.
Dałem to typkowi i mi zrobił, lecz mówił, że dołączony do zestawu rezystor jest zbędny.
Efekt jest taki, że ta dioda mruga, gdy zmniejszę intensywność świecenia podświetlenia dioda świeci cały czas dobrze, gdy 'podkręcę' oświetlenie znów zaczyna mrugać. Po około 30min jazdy dioda przestaje w ogóle świecić. Po jakimś czasie działa dalej.

Czy winą mrugania tej diody jest właśnie brak rezystora i jego wlutowanie powinno załatwić sprawę?
Sekate
Badacz tematu

Postprzez k-m-r1 » 21 wrz 2011, o 12:01

nie wiem
ja mam u siebie diody na 12V i jest ok z regulacją nie mruga tak oswietlony mam licznik
panel mam z rezystorkiem
mrugała mi dioda ale to wina złego lutowaia była i niezalerzne od regulacji oswietlenia

Ja bym wstawił diode dioda ma jakis zakres pracy i nie powinna mrugac
rezystor jest po to by sie nie spaliła
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez Sekate » 21 wrz 2011, o 14:45

Ja mam coś takiego
http://allegro.pl/golf-iii-3-vento-prze ... 33540.html
Więc raczej sprawdzona firma i takich problemów nie powinno być.
Nie znam się za bardzo na elektryce, ale jeżeli rezystor ogranicza płynący prąd, to coś podobnego jak bym przyciemniał oświetlenie. Stąd sam stawiam na ten brak rezystora.

W sumie, ta dioda nieźle 'wali po gałach' więc postaram się wlutować tam rezystorek, tylko jaki?
Sekate
Badacz tematu

Postprzez maxx » 21 wrz 2011, o 15:11

kolego mam to samo oswietlenie sam sobie je montowałe i mi swieci bez problemu , poczytaj instrukcje masz 2 rezystory dołączone do kompletu aby wrazie czego wykorzystać je do zmienszenia jasnosci diody led , spytaj sie kolesi co ci montował dlaczego mruga, albo zadzwoń do własciciela tego oswietlenia i spytaj
maxx
Badacz tematu

Postprzez Sekate » 24 wrz 2011, o 10:38

W odpowiedzi dlaczego ta dioda może mrugać sprzedający oświetlenie napisał w mailu, że może być uszkodzona dioda LED lub zimny lut w miejscu lutowania. Dostałem informację również, że brak rezystora na pewno nie powoduje mrugania.

Nie pozostaje mi nic innego jak zakup takiej diodki i przylutowanie jej jeszcze raz ;)
Sekate
Badacz tematu

Postprzez BartheZz_3 » 24 wrz 2011, o 10:53

maxx napisał(a):kolego mam to samo oswietlenie sam sobie je montowałe i mi swieci bez problemu , poczytaj instrukcje masz 2 rezystory dołączone do kompletu aby wrazie czego wykorzystać je do zmienszenia jasnosci diody led , spytaj sie kolesi co ci montował dlaczego mruga, albo zadzwoń do własciciela tego oswietlenia i spytaj

Witam, firma w porzadku, wlasciciel tez :ok:
Przymierzam sie zeby zmienic to podswietlenie, wiec maxx mocno skomplikowana akcja ??
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez maxx » 24 wrz 2011, o 12:42

no co Ty "bułka z masłem", koleś daje jasno wytłumaczoną instrukcje krok po kroku ;)
maxx
Badacz tematu

Postprzez BartheZz_3 » 24 wrz 2011, o 12:46

maxx napisał(a):no co Ty "bułka z masłem", koleś daje jasno wytłumaczoną instrukcje krok po kroku ;)

Tak wiem, mam podswietlenie Climatronic'a od niego (zobacz w moj temat, jest foto) i jestem mega zadowolony, bardziej mi chodzi o ta farbe na ikonach wlacznika...
Czym to zrobic zeby sie nie spieprzylo ??
Mam kilka pomyslow ale niestety wydaje mi sie ze to tez plastik rozpusci he he...
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Postprzez maxx » 24 wrz 2011, o 12:56

wszystko zależy jaki chcesz kolor bo jak czerwony lub zielony to nic nie musisz zmywać,ja mam czerwone i nic nie zmywałem wygląda to naprawde fajnie:) ;-)
maxx
Badacz tematu

Postprzez Sekate » 24 wrz 2011, o 13:23

Dokładnie, bułka z masłem. Ja u siebie praktycznie wszystko zmieniałem - włącznik świateł, zegary, popiołkę, nawiewy i włącznik podgrzewania szyby, wszystko banalne w montażu. Jedynie można by się przyczepić do długości kabelków od podświetlenia popiołki - są trochę przykrótkie.
Z włącznikiem świateł jest trochę zabawy bo trzeba pozbyć się światłowodów zielonych, więc najlepiej użyć wiertarki, bałem się to zrobić i czekałem około tygodnia, żeby to zrobić, ale na prawdę nie ma czego się bać ;-)
Sekate
Badacz tematu

Postprzez BartheZz_3 » 24 wrz 2011, o 18:09

No wlasnie ja chce niebiesko biale wiec MUSZE zmyc ta farbe he he...
Mi zostal wlacznik swiatel i licznik i bedzie cacy, potem oswietlenie na podsufitce trzeba jakies wymyslic i w bagazniku :ok:
No wlasnie to jest ten bol ze nie wiadomo czy sie zepsuje czy nie he he...
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Postprzez maxx » 24 wrz 2011, o 20:45

ryzyko jest bardzo duże ;-) życzę cierpliwości
maxx
Badacz tematu

- - -