napiecie na czujniku temp

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez k-m-r1 » 29 sty 2014, o 13:43

A więc po ostatnich przebojach z bryką pomierzyłem napięcie na czujniku tem płynu
powinno byc 5v i 12v

jest 4,6 oraz 10v
i auto na PB gaśnie na LPG smiga

teraz potrzebne mi schematy gdzie dokładnie idą przewody i skąd jest napięcie pobierane
zakładam że 5v idzie ze sterownika
ale gdzie szukać 12V?

na aku podczas pracy jest ponad 14,2-14,4V więc prawidłowo w instalacji
k-m-r1
Weteran

Postprzez prezesik » 29 sty 2014, o 23:05

Na czujniku temperatury nie mierzy się napięcia, tylko opór, rezystancję czujnika, schemat pomiaru na forum i w goglach.
prezesik
Members

Postprzez k-m-r1 » 29 sty 2014, o 23:53

tak wiem ale jak będzie niższe napięcie to inaczej odkłada się to na spadku napięcia w efekcie żle pokazuje i źle odczytuje temperaturę ECU

prowo ohma u = I*R

kto ma schematy gzie są wpięte przewody?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez pablomed » 30 sty 2014, o 15:01

12V idzie z licznika po prostu, 5V ze sterownika silnika (nie masz schematu licznika i ECU? - są w necie.) Podejrzewaj niesprawny miernik bo niby czemu jedno i drugie napięcie spadałoby o podobny procent.
Łatwo wygoglujesz te schematy albo napisz co masz pod maską z symbolem literowym.
pablomed
Members

Postprzez k-m-r1 » 30 sty 2014, o 19:52

szukam do 1.4 ABD

miernik fluke 117 to nie coś za 20 zł z marketu

mam schemat prawdopodobnie z 1.4 lub 1.3 ?? ale bez kodu silnika i ciut niewyraźny widać "przewody" ale nie mogę odczytać gdzie wpięte bo ktoś skanować nie potrafi
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

- - -

Powrót do Elektryka