Nie działają światła cofania

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez koko887 » 2 kwi 2011, o 15:56

Jako że jest to to mój pierwszy post na tym forum to witam wszystkich serdecznie. Mam (tak mi się wydaje) niecodzienny problem. Kupiłem sobie ostatnio golfika i nie zwróciłem na to uwagi, ale nie działają światła cofania. Pomyślałem że to włącznik świateł cofania znajdujący się na skrzyni biegów (mam TAKI) ale sprawdziłem miernikiem i czujnik jest OK. Podpiąłem nawet diodę z bateryjką do tego czujnika i gdy wrzucałem wsteczny to dioda się zapalała, a gdy wrzucałem luz to dioda gasła.

Pomyślałem więc, że to coś z elektryką. Zwarłem drucikiem styki znajdujące się w kostce, która wchodzi do tego włącznika świateł cofania na skrzyni i o dziwo światła włączyły się kiedy odpaliłem silnik. Czyli nie jest to wina ani uszkodzonego kabla ani przepalonych bezpieczników. Dodam jeszcze, że przeczyściłem styki w kostce i we włączniku więc nie jest to chyba problem zabrudzonych nieprzewodzących styków.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o jakąś radę.

Pozdrawiam
koko887
Berbeć

Postprzez sweetboy90 » 2 kwi 2011, o 17:06

a moze po prostu zarowka :] albo cos przy samych lampach
sweetboy90
Badacz tematu

Postprzez koko887 » 2 kwi 2011, o 17:40

Nie no żarówki i same lampy są chyba OK, bo kiedy zwarłem styki w tej kosteczce od tego włącznika to światła cofania świeciły, czyli to wszystko działa.
koko887
Berbeć

Postprzez sirGrzesio » 2 kwi 2011, o 22:15

sprawdź miernikiem lub probówką czy w oprawkach żarówek masz prąd
sirGrzesio
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez koko887 » 3 kwi 2011, o 01:27

Wykręciłem górę tego czujnika i zacynowałem styki z niego wychodzące i zaczęło wszystko działać :) Więc już chyba jest po problemie :)
koko887
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka