Nie działające wyświetlacze licznika

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Sekate » 12 sie 2011, o 10:24

Cześć.

Zacznę może od tego, że w pracy zostawiam samochód na małej górce (tyłem do dołu). Kiedyś po deszczu miałem zalaną pompkę centralnego, która robiła mi zwarcie w immobiliserze. Wczoraj natomiast znów padało i nie działają mi wyświetlacze licznika (zaskakują dopiero gdy przekręcę kluczyk - pamięć MFA/godziny jest wykasowana). Dodatkowo zauważyłem wodę przy dźwigni otwierania przedniej maski - nie wiem czy to z drzwi, czy jakoś przeciekło w to miejsce i po drodze zrobiło mi zwarcie. Dla bezpieczeństwa odłączyłem akumulator.

Jestem w stanie poradzić sobie sam z tym problemem, czy lepiej podskoczyć do auto-elektryka?
Sekate
Badacz tematu

Postprzez michaal » 12 sie 2011, o 11:41

Najpierw powalcz z tym dlaczego ci się wlewa woda. Należałoby przeczyścić kanały w podszybiu i sprawdzić węże spustowe z szyberdachu jak masz. Bo jak zaczniesz naprawiać i znowu będziesz miał to samo to wydasz pieniądze w błoto. Z tym licznikiem sprawdź bezpieczniki czy są ok. Wydaje mi się że był już podobny temat na forum.
michaal
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 12 sie 2011, o 12:07

Najpewniej spalił się bezpiecznik 21 drugi od prawej. Może to mieć związek i z zalaniem pompki centrala, i skrzynki bezpieczników więc trzeba przyczyne ustalić i ją usunąć jeśliby po jego wymianie palił się dalej. Przypadkowo mogłeś też go spalić korzystając z gniazda zapalniczki.
pablomed
Members

Postprzez Sekate » 12 sie 2011, o 22:12

Po tym drugim deszczu pompka centrala była sucha.
Szyber mam, ale jest zapaćkany sylikonem, bo nie działa i cieknie.
Z zapalniczki nie korzystam, bo nie działa - samo gniazdo jest ok, bo używałem maty do grzania tyłka zimą.

Ok, właśnie wróciłem od autka, bezpiecznik nr 21 padł. Teraz pojawił się nowy problem immobiliser - zawsze musiałem dotknąć pastylką i w jeszcze jednym miejscu - teraz wystarczy tylko pastylka :/ Mam zamiar odłączyć ten cały immobiliser, bo na mojego golfa raczej chętnych nie będzie ;)
Sekate
Badacz tematu

- - -

Powrót do Elektryka