czesc, dzis odpaliłem samochód pojechałem załatwiać sprawy, gdy wracałem to juz nie odpalił, przekręcam kluczyk kontrolki się zapalają ale silnik ani drgnie. Bywa czasem tak jak jest bardzo gorąco, gdy jest zimno, nie grzeje mocno słońce odpala bez problemu. Proszę o porady...:(
gonzales napisał(a): juz nie odpalił, przekręcam kluczyk kontrolki się zapalają ale silnik ani drgnie.
Czyli jak? Rozrusznik kręci czy nie. Czy słychać stuk elektromagnesu. Czy tylko kręci a nie pali. Czy kontrolki nikną po przekręceniu na "Rozrusznik"? - Po prostu, zbyt mało opisu usterki.
słychać taki stuk, gdy przekręce kluczyk to kontrolki nie nikną. dzis po pracy pojechałem z kolega i powiedzial mi ze albo rozrusznik albo stacyjka, jak myślicie to możliwe?odpaliliśmy z trzeciego biegu na pych i pojechałem odrazu pod elektryka. jak zgasiłem sprawdziłem ponownie czy odpali. to było to samo.
akumulator wydaje mi sie że jest dobry, swiece chyba tez...
Gdy słychać stuk - stacyjka daje prąd na elektromagnes. Tak więc usterka jest "dalej": eletromagnes, jego styki lub rozrusznik.
Gdy znów tak się stanie, złącz Kolego jeszcze dwie śruby na śozruszniku - ten przewód od akumulatora z tym wchodzącym do środka rozrusznika. Powinien zakręcić nawet bez kluczyka.