nie świecą halogeny

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

nie świecą halogeny

Postprzez Maciek210 » 10 sie 2011, o 10:31

Koledzy mam mały problem.Otóż dzisiaj zamontowałem włącznik świateł z funkcją halogenów tył i przód.Mam oryginalną instalacje tyle ,że wcześniej miałem włącznik przeciwmgielnych tylko tylnych świateł.Tył mi świeci a przód już nie.Kontrolka na włączniku się zapala.Wiem ,że prąd nie dochodzi do halogenów bo mierzyłem.Dodam jeszcze ,że jakies 2 lata temu byłem u elektryka,który powiedział mi ,że jak będę chciał to on mi podłączy te światła bo podobno gdzieś pod deską rozdzielczą jest jakaś wtyczka(nie chodziło mu o włącznik 2 stopniowy)
Może ktoś mi pomóc?
Maciek210
Berbeć

nie świecą halogeny

Postprzez michaal » 10 sie 2011, o 10:43

http://www.vwvento-fans.com/porady/11.pdf
Tu masz poradę jak montować halogeny weź sprawdź czy dochodzi ci prąd do wtyku nad chłodnicą do tego pinu w który należy wpiąć kabel ewentualnie sprawdź bezpiecznik. Wtedy wykluczy się tą część która jest podłączona oryginalnie. Jeśli bedzie prąd we wtyczce to należy sprawdzić kable co idą do halogenów czy są całe i przewodzą prąd
michaal
Badacz tematu

Postprzez Maciek210 » 10 sie 2011, o 10:50

Instalacja jest jest podłączona a dokładniej przewody idące od halogenów są wpięte w instalacje koło chłodnicy do kabla koloru szaro-żółtego i brązowego.zworka jest w gnieznie nr 10 i tylne światłą działają.Tak jak pisałem wcześniej elektryk mówił coś o podłączeniu jakiejś wtyczki od halogenów z przednich.wie ktoś może które wtyczki przy skrzynce odpowiadają za te halogeny?tak w ogóle to wydaje mi się ,że ta instalacja to jakaś rzeźba bo mam wersje gt i według vinu mam mieć fabryczną instalacje ww. świateł a tam normalnie widać że ktoś się wlutowywał w kable koloru szaro żółtego i brązowego.

[ Dodano: 2011-08-10, 10:51 ]
dodam ,że do wtyku prąd nie dochodzi
Maciek210
Berbeć

Postprzez RAQnio_V » 10 sie 2011, o 18:25

Maciek210 napisał(a):że ta instalacja to jakaś rzeźba bo mam wersje gt i według vinu mam mieć fabryczną instalacje ww. świateł a tam normalnie widać że ktoś się wlutowywał w kable koloru szaro żółtego i brązowego.

w każdej "trójce" była istalacja do halogenów, a podpięcie polecało tylko na tym, że wpinało się instalację w okrągłą kostkę nad chłodnicą do halogenu i zmieniało się włącznik na ten z opcją halogenów przednich.
To, że zapala się kontrolka od halogenów to normalne bo kontrolka jest wbudowana w włącznik i ze stanem halogenów nie ma nic wspólnego bo wiązka jest wpięta do puszki z bezpiecznikami.

Sprawdź czy nie ma przerwy między puszką bezpieczników, a okrągłą wtyczką nad chłodnicą ;)
Wąsko i wysoko... Na przekór stereotypom :D
RAQnio_V
Badacz tematu

Postprzez Maciek210 » 10 sie 2011, o 22:26

Więc tak.w końcu sie uporałem z tymi halogenami.przyczyną był przecięty kabel który wychodził ze skrzynki bezpieczników.w przecięty kabel który szedł do halogenów był podłączony przekaźnik który nie wiem do czego służył i chyba nigdy sie już nie dowiem.odłączyłem ten śmieszny przekaźnik i podłączyłem ze sobą 2 kabelki.temat uważam za zamknięty i dziekuje za pomoc
Maciek210
Berbeć

Postprzez RAQnio_V » 11 sie 2011, o 06:32

no i pięknie ;)
Wąsko i wysoko... Na przekór stereotypom :D
RAQnio_V
Badacz tematu

- - -

Powrót do Elektryka