Nie zapala się kontrolka aku!!

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez mazi30 » 30 wrz 2011, o 17:47

Witam!
Posiadam Golfa 3 1.9 TD i ostatnio pojawił się problem!! Po przyjechaniu z pracy zaparkowałem samochód i po okresie ok 12 godzin, poszedłem aby pojechać i wtedy podczas przekręcenia kluczykiem w stacyjce nie zapaliła się kontrolka aku (która zawsze wcześnie się zapalała do czasu gdy nie uruchomię silnika), jednakże odpaliłembrykę i kontrolka oleju zaczęła mrugać tak jak by brakowało oleju. Pojazd zgasiłem sprawdziłem stan oleju (był w normie). Odpaliłem znowu dalej ten sam problem podociskałem wskaźnik oleju i nagle coś zaskoczyło kotrolka oleju zgasła. Zgasiłem autko, przekręciłem ponownie kluczyć i już wszystko było ok kontrolki paliły się tak jak zawsze a po odpaleniu pogasły!! Problem zniknął, lecz dziś gdy wróciłem z pracy, zgasiłem autko, lecz znów przekeciłem stacujke i przez ok 1s. nie paliła się kontrolka aku lecz po chwli zaskoczyła!!
Co może być tego przyczyną!!!!
Moje dwie miłości!!!
Zapraszam do mnie
http://www.golf3.pl/topics2/golf-by-maz ... 45a1#86099
mazi30
Czytacz

Postprzez bryan92 » 30 wrz 2011, o 18:15

Witam

Jak to mówisz podociskałeś wskaźnik oleju ? :-| Masz na myśli czujnik ? Mi też swojego czasu to się działo, nie paliła się kontrolka ładowania przy włączonym zapłonie. Powód przerwany przewód. Sprawdź miernikiem uniwersalnym ciągłość przewodów.

Powodzenia
bryan92
Czytacz

Postprzez Zico63 » 30 wrz 2011, o 18:17

Na rozruszniku jest złącze z dwoma cienkimi przewodami. Może tylko źle są włożone (wypadają) a może nadłamały się przewody. Ponieważ można tam zawadzić rękawem przy sprawdzaniu poziomu oleju - sytuacja staje się klarowna.
Zico63
Members

Postprzez Radekb351 » 30 wrz 2011, o 21:45

Moim zdaniem to kostka na alternatorze może już skorodowała w środku i jest przerwa. Przerabiałem już to. U mnie jak zgasła kontrolka, to zacząłem ruszać kostka i całość została mi w ręce. Po rozebraniu okazało się ze element do wymiany wiec go przeszczepiłem z innego spalonego alternatora i śmigam bezproblemowo.
Radekb351
Gaduła

- - -

Powrót do Elektryka