Niedziałający zamek centralny.

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Peter056 » 22 cze 2014, o 21:43

Panowie najdrożsi, mam problem taki jak w temacie. Dzisiaj wziąłem się za wymianę drzwi (stare były skorodowane, kupiłem inne w tym samym kolorze bez rzdy za 80zł) i natknąłem się na problem z centralnym zamkiem. Po zmontowaniu środka drzwi, okazało się, że centralny jedynie zamyka drzwi, lecz ich już nie otwiera. Pokombinowałem ze zmianą elektryki drzwi (mam drugi zestaw), i ze zmianą przewodu ciśnieniowego. Po tych czynnościach centralny nie zamykał drzwi, a jedynie otwierał. Pokombinowałem i udało mi się zrobić, że centralny zamykał i otwierał, lecz moja radość nie trwała długo. Znów dobrałem się do środka drzwi, odłączyłem jedną z kostek przy zamku - centralny dzialał jak należy, odłączyłem drugą kostkę podłączając pierwszą - centralny również działał jak należy. Złożyłem wszystko do kupy, i okazało się że centralny znów otwiera i zamyka, lecz po godzinie już odechciało mu się pracować. Przed dzisiejszym demontażem wszystko działało jak należy. Nie wiem gdzie szukać problemu, kierować się ku elektryce, czy może bardziej ku pneumatyce? Pozdrawiam.

PS. Wiem, że istnieją szukajki, lecz nigdzie nie natknąłem się na problem taki, jak mój.
Peter056
Czytacz

Postprzez pablomed » 22 cze 2014, o 22:58

sprawdź i opisz działanie centrala z zamka pasażera, z pilota jeśli masz, oraz z wnętrza pojazdu poprzez wyciąganie guzika w drzwiach kierowcy - czy działa w obie strony czy w jedną czy w żadną. Ale problem najpewniej będzie z mikrowłącznikiem w zamku (wtyczka na 3 kable) lub z jego kablem otwierającym (szary i szaro czerwony) sprawdź w przelotce do drzwi, potem podaj plusa z aku na kabel szary wbijając się w niego szpilką tuż przy wtyczce przy zamku jeśli zamknie to winny mikrostyk - czyszczenie lub wymiana
pablomed
Members

Postprzez Peter056 » 22 cze 2014, o 23:13

Zamykania z poziomu drzwi pasażera niestety nie sprawdzę, bo nigdy ono nie działało. Pilota nie posiadam. Po naciśnięciu rygielka, nie dzieje się zupełnie nic, poza tym że zamykają się drzwi. Rozumiem, że za centralny odpowiada taka 3 pinowa kostka? U mnie do zamka dochodzi jeszcze jedna 4 pinowa, wpinana od dołu obudowy zamka, od czego ona jest? Jak wytłumaczyć fakt, że wypinając jedną z kostek wspomaganie działało jak powinno?
Peter056
Czytacz

Postprzez pablomed » 24 cze 2014, o 14:34

ta na trzy kable jest od stycznika który uruchamiasz kluczykiem, a ta na 4 kable odpowiada za tzw blokadę, czyli za uruchamianie zamka po wciśnięciu przycisku, oraz za to że jeśli masz zamknięty wcześniej z kluczyka central i siedząc w środku próbujesz go otworzyć wyciągając guzik, to nie pozwoli, guzik wciągnie z powrotem i zamek nie puści. Niestety nie rozumiem tej awarii mogę tylko podejrzewać jakieś zwarcie pomiędzy wiązkami obu tych styczników w zamku, konkretniej nie pomogę.
pablomed
Members

Postprzez Peter056 » 27 cze 2014, o 20:57

Sam nie rozumiem tego problemu. Obecnie centralny działa od kilku dni dobrze, mimo wielu, wielu prób. Myślę, że problem sam w jakiś sposób się rozwiązał. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, i proszę o zamknięcie tematu. ;-)
Peter056
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka