Ogrzewanie szyby tylnej CD !!!!

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez dycha » 17 lut 2011, o 21:34

Witam

Siedziałem i grzebałem w tych kabelkach od ogrzewania szyby.Niestety nie miałem miernika ale sprawdzałem żarówką i nie ma napięcia.Jak włączę włącznik pali na żółto także napięcie do włącznika dochodzi.Nie wiem teraz co jest grane.Gdzie mi ten prąd uciekł.Czy jest to możliwe że jest instalacja połączona z lusterkami?Bo zdejmowałem tapicerkę drzwi pasażera i smarowałem prowadnice szyby bocznej bo ciężko chodziła więc może tam coś się rozłączyło? :-(
Masakra.[/quote]
dycha
Czytacz

Postprzez pablomed » 17 lut 2011, o 22:44

sprawdź przy włączniku ale na kablu wyprowadzającym prąd na szybę - zielono biały zdaje się.
pablomed
Members

Postprzez Staury » 13 lis 2011, o 11:12

też mam problem z ogrzewaniem, ale dziwnym trafem przestała grzać szyba i lewe lusterko....
Zaraz idę z miernikiem do auta i powalczę.

[ Dodano: 2011-11-13, 12:38 ]
U mnie sprawa wygląda tak, używałem zwykłej próbówki bo miernik się zes... .
Z włącznika prąd ładnie wychodzi wchodzi, wszystkie kombinacje kabel gruby cienki próbówka świeciła się.
Przeszedłem do szyby...

1. kabel po lewej po złączeniu masy samochodu ( zawias klapy ) i kabla próbówka się swieciła.
2. Prawa strona tak samo zwarte nic się nie świeciło, więc doszedłem do wniosku że ten drughi kabel to masa czy tez minus nie wiem jak to się po naukowemu mówi :) jestem przysłowiowym chłopem ;)

3. Gdy dotykam zawiasu i prawej strony wtyku szyby (prawy kabel odłączony lewy podłączony) to dioda się świeci więc przejście pradu przez szybę jest...

4. Dotykam lewego kabla i prawego, próbówka ledwo co się żarzy... dosłownie leciutko...

Więc doszedłem do wniosku że prawy kabel daje słabą masę, podłączyłem masę z klapy, i poczułem jak by szyba ruszyła zaczęła grzać od góry i dołu... Ale było to lekko odczuwane, jest ładna pogoda na dworze i nie wiem dokładnie co i jak, ale jest cień nadziei. Jutro rano będę wiedział :)

Możecie się śmiać z moich prób i testów, ale jestem zwykłym "chłopem" :) i dochodzę do prostych wniosków, jak by coś było nie tak coś źle zrobiłem czy źle wywnioskowałem napiszcie zanim coś zepsuje :D

Pozdrawiam.

Ps.co do lusterka to oczywiście przy ściąganiu je stłukłem... ale prąd dochodzi wsuwki są mocno zaśniedziałe i to był powód, po wymianie wkładu i wsuwek będzie dobrze...
Staury
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka