Ori centralny zamek pneumatyczny - problem z kablami

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez DaannD » 9 sie 2014, o 19:36

Witam! Jest to mój pierwszy post na tym forum, także z góry przepraszam za wcześniejsze nie przedstawienie się, ale inaczej planowałem początek na tym forum.

Otóż mam pewien problem, chciałem wstawić do swojego Golfa 3 oryginalny zamek pneumatyczny, generalnie obyło się bez większych przebojów, niestety, na poziomie podłączenia ich do deski bezpieczników już wymiękłem. Mam 3 kable: biało-czerwony, czarno-zielony i biało-czarny, nie mam pojęcia co to za kable i gdzie je podłączyć. Bardzo proszę o pomoc! Dorzucam zdjęcie dwóch kabelków, trzeci niestety wyszedł nieostro :/

Obrazek
DaannD
Berbeć

Postprzez k-m-r1 » 10 sie 2014, o 09:45

na pozostałe kable powinna byc taka mała dopinana ego samego koluru skrzynka rozdzielcza pająk jeż czy jakkolwiek to nazwac gdzie słurzy to do powielenia sygnału

skrzyneczka jest dopinana osobno obok do bezpieczników

[ Dodano: 2014-08-10, 08:45 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... &start=196

[ Dodano: 2014-08-10, 08:47 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=244364

[ Dodano: 2014-08-10, 08:47 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=244364
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez DaannD » 10 sie 2014, o 11:28

Nie przypominam żeby było tam cokolwiek, co by pasowało do tych kabli. A może mogli byście zidentyfikować, za co odpowiada poszczególny kabel, to wtedy by się dało zrobić to jakoś "zastępczo" albo szukać po schematach itd. Wg moich domysłów to te trzy kable to będzie plus, minus i sygnał od komfortu, ale ręki sobie uciąć za to nie dam
DaannD
Berbeć

Postprzez k-m-r1 » 10 sie 2014, o 13:04

Więc sprawdź po schemacie

opis kolorów el szyb z komfortem
komfort to chyba byłya 2 wtyczka w centralnym zamku na 2 przewody

gdzieś dawałem opis wtyczek zdjęcia i co gdzie wpięte z jakieś 2 lata wstecz

el szyby + el zamek z komofrtem + el lusterka na 4 furtki
Ostatnio edytowano 10 sie 2014, o 13:17 przez k-m-r1, łącznie edytowano 1 raz
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez pablomed » 11 sie 2014, o 13:55

czarno zielony domykanie szybra, nie masz szybra to nie podpinasz
jest drugi kabel o tym kolorze nie pamiętam konkretnie ale chyba do szyb elektrycznych, nie napisałeś czy masz też

biało czerwony - może być stały plus na włącznik centralnego zamka w klamce kierowcy - nie jestem pewien,
biało czarny - chyba plus po zapłonie - też nie jestem pewien a w popularnym schemacie centrala z książki WKiŁ (Golf III i Vento) jest błąd własnie chyba z tym kablem i szczegółowo to gdzieś tu na forum wyjaśnił kolega Zico63 - możesz poszukać
pablomed
Members

Postprzez DaannD » 11 sie 2014, o 19:17

I teraz pytanie, gdzie to wszystko podpiąć... Na razie zidentyfikowałem dwa kabelki: biało czarny idzie do 11 pinu kostki D w tylnej części skrzynki bezpieczników, biało czerwony do L7, nie mogę znaleźć gdzie idzie czarno zielony, a chcę go podpiąć, bo mam szyber :)
DaannD
Berbeć

Postprzez pablomed » 12 sie 2014, o 00:17

Powinien wisieć kabel takiego koloru z pojedynczą wtyczka idący z szybra w okolicy skrzynki albo słupka,
pablomed
Members

Postprzez DaannD » 15 sie 2014, o 12:05

OK, na razie centralny śmiga, domykanie szybra póki co zostało przetestowane "na krótko", tj wpiąłem się w pin kabla czarno zielonego przy silniczku szybra długim kabelkiem, z drugiej strony w kabelek czarno zielony od wiązki centralnego i... domykanie działa, ale od razu po przekręceniu kluczyka, nie ma żadnego opóźnienia. czy tak być powinno? Jest możliwość jakiegoś regulowania opóźnienia?
DaannD
Berbeć

Postprzez pablomed » 15 sie 2014, o 15:30

nie tak powinno być, w twoim wypadku kabel powinien być dołączony do odpowiedniego styku w pompce cenrtala - zobacz schematy bo o ile pamiętam jest jeszcze jeden taki kabel, nie pamiętam od czego, może od szyb, zapomniałem. I szyber powinien zacząć się domykać po zamknięciu centrala kiedy przytrzymujesz kluczyk w zamku drzwi w pozycji na zamknięcie . Inaczej kabel przebiega jeśli są szyby elektryczne, wówczas wychodzi pompki do modułów szyb a z modułów łączy się w jeden i dopiero do dachu. Ale chyba nie masz szyb elektrycznych?
pablomed
Members

Postprzez DaannD » 17 sie 2014, o 15:38

Nie, nie mam szyb elektrycznych. Pod względem elektryki to jest (był) to praktycznie golas, jedynie szyber był otwierany elektrycznie. Podczas zakładania centralnego musiałem kłaść od nowa wszystkie wiązki, wraz z tymi gumami łączącymi drzwi z karoserią (wcześniej były kapselki gumowe).

Co do samego domykania, udało mi się wykopać w kablach oryginalną wtyczkę od domykania szybra, po kolorach kabli niby pasuje, czarno zielony do czarno zielonego, niestety szyber dalej zachowuje się tak samo, domyka się od razu po przekręceniu kluczyka. A z kolei otwierać się nie chce wcale, ani od razu, ani po przytrzymaniu.

Co do schematów, nie mogę znaleźć nic, ani centralnego, ani pompki, ani szybra, a szukałem dość długo :(
DaannD
Berbeć

Postprzez pablomed » 19 sie 2014, o 09:49

DaannD, otwierania szybra niema fabrycznie w MK3 tym kablem, chodzi tylko o domykanie. Musisz się zorientować czy kabel z centrala o który chodzi wychodzi z pompki. Schematy pokazuje google grafika bez kłopotu sprawdzałem , ale linka nie wkleję mam blokadę w komputerze w pracy.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka