Oświetlenie deski oraz liczników

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez MatiNS » 2 lut 2014, o 19:29

Witam. po zakupie nowego bardziej wypasionego golfa 3.. po przejechaniu 2 merów w nocy zaczeło mnie denerwować brak podświeltenia deski oraz liczników. w domu w sobote po pracy zaglądałem do bezpieczników.. ( z tego miejsca pozdrawiam właściciela auta ktory wsadził 3 bezpieczniki 30a) doznałem totalnego szoku.. nie było bezpiecznika ktory by mial miec taka wartosc jaka powinien miec.. powsadzane byle jakie.. wiekszosc popalona.. skozystajac z programu pewnego zmieniłem na takie co potrzeba i co nie działą dalej ani deska ani liczniki i zadne guziki nawet podswietlenie guzików od szyb. czy ktoś zna jakieś inne rozwiązanie.. a no i przy zamykaniu auta z kluczyka gdy chcem domykać szyby to mi sie szyberdach otwiera. ale na to juz znalazłem rozwiązanie.. odłączyłem wtyczke od szyberdachu
MatiNS
Czytacz

Postprzez KrOlikkk » 2 lut 2014, o 22:44

moze jest odlaczony kabel od podswietlania w skrzynce bezp bodajze siwo-niebieski ewetualnie cos z elektryka lub zarowkami
KrOlikkk
Badacz tematu

Postprzez pietrasiak2 » 3 lut 2014, o 14:26

Sprawdzałeś potencjometr jasności oświetlenia zespołu wskaźników? Włącznik świateł?Jak bezpieczniki 16 i 21 są ok.Zobacz to :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez MatiNS » 3 lut 2014, o 21:32

ale mi nie swieci cała deska rozdzielcza nawet nie ma podswietlenia przycisków od sterowania lusterek czy szyb
MatiNS
Czytacz

Postprzez KrOlikkk » 3 lut 2014, o 21:47

sprawdz siwo-niebieski kabel z wlacznika swiatel do skrzynki bezpiecznikow
ja w starym golfie musialem dac nowy bo ktos grzebal i sie zrobilo zwarcie i zjaralo kabel
KrOlikkk
Badacz tematu

Postprzez MatiNS » 4 lut 2014, o 21:18

Czytałem że moze byc spiecie czy zwarcie w zpalnicze albo w poswietleniu sterowania od nawiewu.. odlanczalem sprawdzalem i nie dziala wiec bd musial zobaczyc ten kabel.. to troszke denerwuje jak jedziesz i nie wiesz ile szczegulnie w nicy bo w dzien to widac przynajmniej.. nie mam juz sił do tego auta.. a jeszcze tyle pracy przedemna.. blacharka jeszcze mnie czeka
MatiNS
Czytacz

Postprzez KrOlikkk » 4 lut 2014, o 21:45

taki urok trojek jezeli chodzi o blacharke

sprawdz moze w kostce sa jakies luzne przewody nie podpiete
KrOlikkk
Badacz tematu

Postprzez adams » 4 lut 2014, o 21:46

MatiNS napisał(a):to troszke denerwuje jak jedziesz i nie wiesz ile szczegulnie w nicy bo w dzien to widac przynajmniej..

A może coś w tym stylu ? Koszt niewielki a spełnia rolę i nie krępuje rąk
http://allegro.pl/latarka-lampka-czolow ... 03257.html

Sorry nie moglem sie powstrzymac :D

[ Dodano: 2014-02-04, 21:01 ]
MatiNS napisał(a):ale na to juz znalazłem rozwiązanie.. odłączyłem wtyczke od szyberdachu
Hmmm rozwiązanie genialne !! Zwłaszcza że masz szyberdach na wyposażeniu a nie da się go używac bo jest odłączony. Poczekaj jak ci się odpływy zapchają i zacznie Ci woda lecieć po kolanach i bezpiecznikach. Coś mi sie wydaje że właśnie jesteś na dobrej drodze żeby dołączyć do ludzi którzy twierdzą że Golf 3 to porażka pod każdym względem.
Szyberdach Ci się otwiera przy domykaniu szyb ponieważ (najprawdopodobniej) ktos źle wypoziomował szybę od szyberdachu i on próbuje się domknąć (tylko że jest źle ustawiony i jego domknięcie powoduje u ciebie uchylanie / otwiereanie w kawałku). Jakies pare lat temu pisałem juz na forum jak wypoziomować szybę. Co do podświetlenia deski, to weź wyjmij jaqkikolwoiek wyłącznik (np od podgrzewania tylnej szyby) i sprawdź czy po włączeniu świateł postojowych pojawia Ci sie napięcie na kabelku szaro niebeiskim. Możesz miec pecha i np wszystkie żarówkiu od podświetleń Ci sie popaliły. Jeśli nie masz tam napięcia to weź wyciągnij wyłącznik od świateł odepnij go i podaj na szaro-niebieski przewód napięcie +12V np z aku. Jeśli Ci się zaświeci deska i wszystkie podświetlenia przycisków tzn że najprawdopodobniej problem tkwi w samym wyłączniku świateł (może w potencjometrze jasności?). Będziesz miał jakies sensowne rozeznanie sytuacji chociaż. Pozdro :super:
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez MatiNS » 5 lut 2014, o 15:32

okej zaraz zabieram sie za szykanie roboty.. własnie bo wczesniej nie bylo takiego czegos tylko jak doprowadziłem bezpieczniki do pożadku to szyberdach sie zaczoł otwierac.. a normalnie idzie go otworzyc z guzików ale nie da sie zamknąć trza sie namęczyć.. :)

[ Dodano: 2014-02-05, 16:26 ]
adams napisał(a):Hmmm rozwiązanie genialne !! Zwłaszcza że masz szyberdach na wyposażeniu a nie da się go używac bo jest odłączony. Poczekaj jak ci się odpływy zapchają i zacznie Ci woda lecieć po kolanach i bezpiecznikach. Coś mi sie wydaje że właśnie jesteś na dobrej drodze żeby dołączyć do ludzi którzy twierdzą że Golf 3 to porażka pod każdym względem.
dla sprostowania może mi nawet się rozpasc ale nie powiem zlego zdania o golf 3 predzej o golf 4 czy 2 bo mi sie nie podobaja poprostu.. a golf 3 to genialny wrecz ale te progi.. ale to nic,, idzie zrobic.

[ Dodano: 2014-02-07, 18:09 ]
deska świeci. dziekuje za pomoc... ktos grzebal przy kablach okazalo sie ze wlacznik swiatel jest popsuty i ktos zrobił "rzezbe" zeby pozycyjne swiecily.. pozdrawiam tego kolesia wiochmena z wiochy zpod krosna.. jezeli kolego czytasz to, to nie kupuj wiecej aut i nie rob tam instalacji bo sie nie znasz.. jak mozna robic instalacje bez lutownicy i koszulek termoskurczliwych?? no jak? skrecic kable i tasmą izolaclyjna to nawet moja pra babcia potrafi.. i jeszcze te zwrotnice przykrecone do boczków.. szkoda gadac.
a wszystkim Dziękuje za pomoc... wszystko posklejałęm do kupy i wkacu ten kabelek okazal sie przeciety.. i już działą tak wieć dziekuje :)
MatiNS
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka