czaro napisał(a):Nic z tych rzeczy: każda lampa, także do podświetlenia tablicy, jest homologowana Z OKREŚLONYM źródłem światła i TYLKO z nim spełnia warunki homologacji. Nic to, że czasem nowoczesne diody dają lepsze podświetlenie - jak z żarówką to z żarówką.
kolego tutaj bym sie klocil i to ostro
ostatnio mialem przygode z drogowka zatrzymali mnie bo mialem LEDY do jazdy dziennej razem z postojowkami zatrzymali mnie kazali wlaczyc swiatla mijania zeby sprawdzic czy ledy zgasna - nie gasly i chcieli mi zabrac dowod pomimo ze lampy maja homologacje. czepili sie rowniez tylnej tablicy (dioda biala) klocilem sie gosciu pogrozil mi sadem grodzkim.
gdy tak stalem z jednym drugi zatrzymal mietka z ledami w zderzaku do dziennej
powiedzialem temu co mnie kontrolowal ze moje ledy maja taka sama homologacje jak te w tym mietku podszedl do merca i powiedzial kierowcy zeby wlaczyl mijania - ledy nie zgasly w mietku. jak to zobaczyl oddal mi dowod i przeprosil. ja go poprosilem i wylegitymowanie sie a on do mnie zeby nie zglaszal na niego skargi bo nie maja wytycznych odnosnie homologacji na dzienne swiatla. normalnie smiech na sali.
tak samo duzo nowych autek ma tablice ledami oswietlone ja jezdze od kilku lat na ledach i nie ma problemu z lokalna policja. za kazdym razem mowia wazne zeby nie byly niebeiskie ani zadne inne - biale i zolte selektywne maja byc