oświetlenie wnetrza

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

oświetlenie wnetrza

Postprzez PaZi91 » 8 gru 2011, o 16:04

witam mam problem z oświetleniem wnętrza. Jak włacznik lampki jest ustwawiny w pozycji swiecenia po otwarciu drzwi to swieci ale tylko po otwarciu drzwi kierowcy pozostałe nie swieca czemu?? dodam tylko ze jak rozebrałem włacznik przy drzwiach psarzera (niechodzi) i zmierzyłem napiecie okazało sie ze niema pradu pozostałych nie rozbierałem.
PaZi91
Czytacz

oświetlenie wnetrza

Postprzez adams » 8 gru 2011, o 17:05

PaZi91 napisał(a):pozostałych nie rozbierałem
Domyślam się ze autko 5 drzwiowe ?

W wyłączniku przy drzwiach ( a konkretniej na słupku :) ) masz sterowanie masą, tzn tam nei będziesz miał napięcia. Podajesz tylko mase na przewód od lampki w kabinie. radzę Ci polecieć po przewodzie idącym od drzwi pasażera w strone kokpitu. Bo mi się zdaje, że wylaczniki w drzwiach są połączone ze sobą, więc skoro masz przerwe na przewodzie na początku to reszta nie będzie smigac. Dla pewności weź podaj masę na te przewody od wyłącznika w słupku, jak ci zarowka zaswieci w co watpie to wina wylacznika jak nie , przerwa na przewodzie. zamotalem ale chyba wiesz o co mi chodzi ?
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez PaZi91 » 8 gru 2011, o 21:40

tak 5 drzwiowy :) ponad 4godziny mi to zajęło połowę auta rozbebeszyłem ale zrobiłem. Jednak niema tam sterowania masą tylko plusem i jak sie okazało tylne przełączniki w drzwiach były pospadane wsuwki to pikuś najwięcej zajęło znalezienie przyczyny usterki z przodu poleciałem po kablu i okazało sie że w pewnym miejscu były przeciete . To tak pobieżnie opisałem udało sie i to sie liczy :-)
PaZi91
Czytacz

Postprzez pablomed » 8 gru 2011, o 23:11

dobrze że naprawiłeś ale jednak nie masz racji z tym sterowaniem plusem, włącznik po prostu podaje masę do lampki.
pablomed
Members

Postprzez PaZi91 » 8 gru 2011, o 23:17

no ale jak mierzyłem napięcie to przyłożyłem końcówki miernika jedną do kabla w przełączniku w drzwiach a druga do zawiasu drzwi do masy i pokazała ponad 12v to mi sie wydaje że tam jest plus ale nie będę sie kłócił bo kable były po masakrowane trochę tak ze nie wiem a nie chce mi sie juz rozbierać przełącznika żeby teraz sprawdzić;p
PaZi91
Czytacz

Postprzez pablomed » 8 gru 2011, o 23:21

prąd wraca poprzez żarówkę lampki więc napięcie będzie, choć napewno niższe niż w aku bo zmniejsza je opór żarówki, ale nie o to chodzi. Po prostu lampka ma plus na stałe a zaświeca jak włączniki drzwiowe jej podadzą masę czyli zamykają obwód.
pablomed
Members

Postprzez adams » 9 gru 2011, o 00:25

PaZi91 napisał(a):jedną do kabla w przełączniku w drzwiach a druga do zawiasu drzwi do masy i pokazała ponad 12v

dokladnie tak jak pablomed napisał :
pablomed napisał(a):prąd wraca poprzez żarówkę lampki więc napięcie będzie

w dużym uproszczeniu żarówka to takie "świecące zwarcie" :)
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

- - -

Powrót do Elektryka