PAlec czy kopułka czy cały aparat?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez k-m-r1 » 13 mar 2012, o 00:08

Witam wszystkich
potrzebuje porady
dziś jade pyr pyr i zgasł golfik
odpalam krece nic dupa kreci jak trza
ale spieszyłem sie to buch wruciłem po rower i do pracy rowerkiem ..
teraz sprawdzam iskra jest za cewką
zle dalej nie ma z kopułki
próbowałem odpalic złapach chwile i zgasł
dłuższe krecenie daje tyle że czasem iskra pokaże sie

pytanie bo jak jutro rozbiore to cały aprarat czy kopułke zdjąc?
bedzie to palec?
wymienic pale czy kopułke? bo nie wiem czego sie spodziewac
zazwyczaj kczyło sie na tym że zdianozując problem kolega wstawiałauto do mechaniora ... :)
poradzcie bo nie wiem czego sie spodziewac
Ostatnio edytowano 14 mar 2012, o 01:37 przez k-m-r1, łącznie edytowano 2 razy
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez kazior » 13 mar 2012, o 01:55

ściągnij kopułke i zobacz co tam sie dzieje, dwa metalowe zatrzaski takie, zwinne palce lub śrubokręt ;p
może zaśniedziała w środku, wypalily sie styki,
radziłbym też sprawdzic czy nie ma przebicia na kablach, moze być tak że nie dochodzi iskra do świec,

co do wymiany to kopułke kupisz nowa za 2 dychy (zamiennik), palec nie wiem, ale drogie to nie jest tylko pierdolenia z robota wiecej, bo trzeba caly aparat wyciagac, zbijac palec, potem wkladac aparat i zapłon ustawiac. jak masz dojscie to caly aparat z kopulka kupisz uzywke za pare dyszek i moze smigac, ustawienie zaplonu trudne sa sluch nie jest ale czasami daje niespodziewane efekty.

zacznij od najprostrzego, zobacz co sie tma dzieje ;p
kazior
Czytacz

Postprzez k-m-r1 » 13 mar 2012, o 11:54

kazior, ide zdjąc kopułke
Zobacze co mnie czeka

jeszcze zapytam jak z ustawianiem na słuch?
zaznaczam że mam lpg na niejednym 4-um radzą przestawic zapłon
czy ustawiając na słuch da sie ?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez PabloSBT » 13 mar 2012, o 12:49

sprawdzałeś na każdej świecy iskrę i na żadnej nie było ?? jeśli nie było przy żadnej świecy iskra to nie kopułki wina raczej palec(do 30 zł kosztuje oryginał) a jak nie on to w gorszym przypadku czujnik halla :) a i sprawdź w kopułce czy jest ten bolec taki na środku. co do ustawiania zapłonu to lepiej tego nie rób na słuch ja u mnie wymieniałem aparat pomierzyłem stary i jak ruszyłem choć mm silnik nie równo pracował tak jakby nie chodził na wszystkie gary :) skoro teraz ci nie strzelał z wydechu i równo chodził to nie ruszaj bo tylko pogorszysz:) i na benzynie i na gazie to samo jest ??
PabloSBT
Members

Postprzez k-m-r1 » 13 mar 2012, o 23:30

a wieę dziś zdąłem kopułke poczysciłem kluczem styki przetarłem palec z nagaru i ten bolec na spreżynce wyjąłem spreżynke wyciągłem
no i odpalił :)
obecnie smiga jezdzi
ale moje pytanko jest jak ten palec wymienic? kopułke ok wiem ale palec to musze rozebrac całosc?

Kolego zwracaj uwagę na błędy ortograficzne, bo tego aż się czytać nie da... Pisząc post błędne wyrazy podkreślane są na czerwono!
Ostatnio edytowano 14 mar 2012, o 01:36 przez k-m-r1, łącznie edytowano 1 raz
k-m-r1
Weteran

Postprzez kazior » 14 mar 2012, o 01:14

zeby wymienic palec musisz wyciagnac aparat zaplonowy, potem trzeba sam palec wyciagnac, jak popatrzysz na aparat to bedzessz widzail co go trzyma, nie umiem Ci tego wytłumaczyc bo nie sciagalem palucha, wiem ze było napisane jak to zrobic, moze ktos łaskawy pomoże

co do ustawiana zapłonu to lepiej zrobic to na lampe u mechaika, ja u mnie zaznaczylem sobie w któym miejscu maiłem palec, aparat, jak go zmienialem bo padł mi czujnik halla, wazne jest ze krecoc aparatem nawet o 2mm mozesz przestawic zaplon i trzeba to robic z czuciem.

Kolega wyzej ma racje ze na sluch to mozna sobie ustawiac, ale to tansza alternatywa, zdaje sobei sprawe do czego to moze prowadzic :P

jezeli CI odpala i jezdzi to moze nie warto zawracac sobie tym juz glowy? ;p
kazior
Czytacz

Postprzez trojeczkaGT » 14 mar 2012, o 07:52

kazior by wymienic palec czy kopulke nie trzeba wyciagac calego aparatu ;p

by wymienic palec wystarczy go pociagnac zdecydowanie do gory i wyjdzie i potem wlozyc jak byl.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Elektryka