podgrzewane fotele golf mk3 - szybkie pytanie o wiązkę

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez pitoos » 14 sie 2012, o 00:37

hey. mam pytanie .. jutro przyjedzie mk3 z grzanymi fotelami i na szybko mogę oszabrować ją ze tego gadgetu .. ale pytanie .. czy wiązka od podgrzewanych foteli idzie po jednej strony karoserii czy po obu ? chodzi mi o to czy jak wyjmę fotele to w miarę szybko i bezproblemowo mogę zdemontować instalkę od potencjometr , od skrzynki bezpieczników czy muszę rozkopać pół samochodu ?? :) konkretnie jak by mi mógł napisać jak ją wypiąć .. gdzie ona idzie ... PILNIE proszę o odpowiedź .. z góry .. DZIĘKUJĘ :)
pitoos
Czytacz

Postprzez greg001 » 14 sie 2012, o 01:31

Wiązka idzie z lewej strony pojazdu, od potencjometru, do skrzynki bezpieczników, od skrzynki do jednego fotela i do drugiego.
Zaczniesz od wyciągnięcia foteli odłączenia wiązki. Wiązka idzie pod dywanikiem, i pod lewą plastikową osłoną wewnętrzną progu. Ze skrzynki bezpieczników weź sobie te kolorowe kostki co są tam włożone bo czasem ich brak. Hm.. dużo czasu nie powinno Ci to zająć. Odkręć sobie dolne osłony plastikowe pod kolumną kierownicy i osłonę kolumny.

Mam prośbę żebyś zrobił foto skrzynki bezpieczników zanim odłączysz od niej kable z wiązki. Bo chciałbym podłączyć u siebie tak jak jest w ori a nie mogę do tego dojść.
greg001
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pitoos » 14 sie 2012, o 14:11

ok ! dzięki za pomoc . foto zrobię :)
pitoos
Czytacz

Postprzez witboy » 16 sie 2012, o 20:37

no foto by sie przydalo bo podswietlenie wiem gdzie wpiac oraz masa to tez wiadomo ale zasilanie mnie ciekawi gdzie podlaczyc od grzania bo mam recaro podgrzewane i wlasnie tego mi tu brakuje a nie chce na oslep szukac
witboy
Ekspert

Rocznik: 1993
Silnik: aaz
Paliwo: ON

Postprzez Zico63 » 17 sie 2012, o 00:26

Z zielonego wtyku skrzynki "D", pin 9 wychodzić ma czarno-biały przewód do takiej złączki z której wychodzi już jako czarny do regulatora oraz drugi czarny rozdzielający się wewnątrz wiązki na przewody już do przekaźników mat (tym razem czarno-żółte, zmieniają kolor wewnątrz wiązki).
Zico63
Members

Postprzez pitoos » 20 sie 2012, o 00:26

wtyczki były podłączone z lewej strony licznika w tym modelu ...
są tylko i wyłącznie 3 kabelki ... oprócz tych z fot jest jeszcze brązowy czyli masa wpinany w słupek od strony kierowcy...
przy demontażu 3ba zdjąć :
- obudową kolumny kierowniczej
-obudowę licznika i licznik
- obudowę - nakładkę progu + obudowę pod rączką od otwierania maski przedniej
- fotele :P

orkinalnie instalacja idzie wpięta za licznikiem w przez dwa plasktikowe ogrągłe "trzymacze " instalacji i dwa z jeszcze po drodze do konsoli głównej .. demonataż zajoł na spokojnie z 40 minut
- demontaż mat z foteli jakąś godzinkę na loozie :)

pozdrawiam mam nadzieję , że się komuś przyda :)
Obrazek

Obrazek
pitoos
Czytacz

Postprzez greg001 » 20 sie 2012, o 02:03

dzięki za foto masz + , muszę u siebie w końcu podłączyć grzane tyłki
greg001
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB