Podłączenie kabli zasilających do skrzynki bezpiecznikowej

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez qrczak » 3 wrz 2011, o 22:39

Podczas wymiany skrzynki z bezpiecznikami i przekaźnikami natknąłem się na pewien problem. Podczas przepinania zostały mi 3 kabelki których nie wiem jak podłączyć.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d91 ... 11dce.html

2 kable z czerwoną kostką mają identyczną obudowę i pasują w te same miejsca (30,Z1,30B,Z2)

Jedyna różnica między nimi to kolor kabla - jeden jest czerwony drugi czarny. Proszę o podpowiedź.
qrczak
Berbeć

Postprzez pablomed » 3 wrz 2011, o 23:10

czerwony kabel to zawsze stały plus i do styków 30, 30b albo Y, czarny z czerwoną wtyczką nie bardzo wiem, bo czarne kable to plus po zapłonie i nie bardzo kojarzę taki poj. kabel albo wyjście na niego. trzecia jaka jest nie napisałeś ale z poj wtyków Z2 to masa brązowy, Z1 plus na grzanie kolektora lub świec żarowych, Y oraz 30 i 30b plust stały
pablomed
Members

Postprzez qrczak » 4 wrz 2011, o 08:12

wszystkie 3 kable maja czerwone wtyczki, 2 z nich mają szersze wtyczki z podwójnymi zaciskami - to są właśnie te o których pisałem wyżej tzn jeden z czerwonym przewodem a drugi z czarnym. Ten trzeci cienki ma pojedynczy zacisk i czerwony przewód. Wydaje mi się że był podpięty do zacisków dodatkowych tych podpiętych z boku skrzynki nie widocznych na dołączonym schemacie.
qrczak
Berbeć

Postprzez pablomed » 4 wrz 2011, o 13:58

qrczak, zwykle pozostaję jakieś wolne wtyczki korych się wogóle nie podpina są od dodatkowego wyposażenia którego u ciebie brakuje, więc trochę ciężko pomóc. W razie czego wyjdzie "w praniu" co nie działa. W kazdym razie ogólna zasada jest taka że czerwone kable mają stały plus a czarne plus bezpośrednio po stacyjce (czyli nie linia X gdzie jest plus po stacyjce z przerwą przy rozruchu, tu kolory sa różne najczesciej czarno-żółty ale mi wiele innych, podobnie jak stały plus to nie tylko czerwone ale różne czerwone z paskami..
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka