Podlaczenie Radia żeby gralo Z KLUCZYKIEM

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez PatrykGolf » 22 paź 2011, o 17:08

Witam mam taki problem w moim golfie radio jest caly czas na czuwaniu chcialbym zeby włączało sie dopiero gdy wsadzę kluczyk jak musze to zrobić ? Dodam ze mam niesamowity bałagan w kablach. Dodam ze zolty kabelek nie jest polaczony bezposrednio z czerwonym. POZDRAWIAM Patryk
PatrykGolf
Berbeć

Postprzez trojeczkaGT » 22 paź 2011, o 17:12

a jak z pamietaniem stacji i ustawien ? bo jak bedzie na stacyjke to moze sie kasowac chyba ze masz oryginalne radio

ale nie ma sensu przerabiac tak jak chcesz.

czemu chcesz ?
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez PatrykGolf » 22 paź 2011, o 17:13

nie bedzie przeszkadzalo mi resetowanie ustawien chce tak zrobic poniewaz radio czerpie mi akumulator
PatrykGolf
Berbeć

Postprzez uzbek » 22 paź 2011, o 17:24

trojeczkaGT napisał(a):a jak z pamietaniem stacji i ustawien ? bo jak bedzie na stacyjke to moze sie kasowac chyba ze masz oryginalne radio

ale nie ma sensu przerabiac tak jak chcesz.

czemu chcesz ?

Nie prawda, każde radio można ustawić pod stacyjkę z pamięcią stacji po wyjęciu :D

Musisz kolego wybebeszyć kable i posprawdzać napięcie na kabelkach (nawet żaróweczką).

Kabel masy (brak napięcia z kluczykiem i bez, oryginalnie brązowy) podpinasz w kostce radia pod masę.
Kabel podtrzymania (12v~ bez względu na to czy kluczyk jest w stacyjce czy nie) podłączasz w radiu pod pamięć (nie rozładowuje aku tylko pamięta stacje i ustawienia).
Kabel zasilania (12v~ pojawia się tylko po włożeniu kluczyka) podłączasz w kostce pod +12, włącza się po włożeniu kluczyka.

Zwykle te kable są już powyprowadzane na zewnątrz, chyba że ktoś poważnie grzebał w twojej instalacji. Jak podepniesz to tak jak opisałem powinno wszystko chodzić jak trzeba.
Jeżeli twoje radio posiada standardową kostkę ISO skorzystaj z tego schematu, jak masz inną kostkę to poszukaj jej schematu w googlach:

Obrazek

Pozdr.
uzbek
Badacz tematu

Postprzez PatrykGolf » 22 paź 2011, o 17:27

moja kostka iso wyglada dokladnie tak samo jak na Twoich schematach i radio ani nie zapamietuje godziny stacji i tak dalej i jest ciagle aktywne.Ale sprobuje popatrzec jeszcze czy kable sa dobrze po przepinane.W kablach jest prawdziwy horror postaram sie zrobic zdjecie i pokazac co tam ciekawego sie znajduje :)
PatrykGolf
Berbeć

Postprzez trojeczkaGT » 22 paź 2011, o 17:32

no bez zdjec ciezko cos wykabinowac :) radio dobrze podlaczone nie powinno rozladowywac aku
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez uzbek » 22 paź 2011, o 17:33

Ja miałem w poprzednim golfie straszny rejwach i wszystko musiałem poprzepinać bo pozakładał ktoś na krzywy ryj, pozamieniałem kabelki i jest git, powodzenia :d
uzbek
Badacz tematu

Postprzez PatrykGolf » 22 paź 2011, o 17:37

dzieki chlopaki :) dam znac jak poszlo a teraz auto zaparkowane kluczyki schowane pora na weekendowe piwko :) dzieki za pomoc do uslyszenia ;)
PatrykGolf
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 22 paź 2011, o 21:25

marcinkoz2910
Members

- - -

Powrót do Elektryka