podświetlene wewnątrz auta

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez brateq » 6 lip 2012, o 20:19

Otóż lampka w podsufitce działa jak sam ją zapalę, a gdy otworzę drzwi to nie działa.

Do lampki jest poprowadzony stały plus ( czerwono - czarny ), po otwarciu drzwi powinna się pojawić masa ( brązowo - biały ). Do sprawdzenia krańcówki w drzwiach, lub stały plus. Do lampki dochodzi jeszcze ( czrano - biały ) po stacyjce do podświetlenia ale ten Cię akurat nie interesuje i stała masa ( brązowy ). Pozdrawiam
brateq
Berbeć

Postprzez Rav82 » 6 lip 2012, o 22:49

brateq napisał(a):
Otóż lampka w podsufitce działa jak sam ją zapalę, a gdy otworzę drzwi to nie działa.

Do lampki jest poprowadzony stały plus ( czerwono - czarny ), po otwarciu drzwi powinna się pojawić masa ( brązowo - biały ). Do sprawdzenia krańcówki w drzwiach, lub stały plus. Do lampki dochodzi jeszcze ( czrano - biały ) po stacyjce do podświetlenia ale ten Cię akurat nie interesuje i stała masa ( brązowy ). Pozdrawiam

Jutro będę działał. Domyślam się, że idzie ten plus stały w lewym słupku do chyba bezpieczników. A te krańcówki to ja kiedyś wyciągałem, ale nie umiem poznać czy są dobre czy złe.
Rav82
Badacz tematu

Postprzez brateq » 7 lip 2012, o 01:06

Miernik w rękę i do dzieła ;) musisz sprawdzić czy jest przejście, stały plus tak jakpiszesz do skrzynki bezpieczników a dokładniej http://www.a2resource.com/electrical/CE2.html L/07
brateq
Berbeć

Postprzez adams » 8 lip 2012, o 21:33

brateq napisał(a):Do lampki dochodzi jeszcze ( czrano - biały ) po stacyjce do podświetlenia

ten to akurat wygasza lampkę przed czasem jak masz włączony zapłon

tak tylko piszę :-P

[ Dodano: 2012-07-08, 20:36 ]
Rav82 napisał(a):Domyślam się, że idzie ten plus stały w lewym słupku do chyba bezpieczników

a sprawdzenie tego kabla bym sobie darował, skoro lampka się świeci jeśli ją włączysz ręcznie to musi dostawać stałego plusa. Szkoda Twej roboty. Zacznij od szukania przyczyny przy przewodzie przy krańcówce lewych przednich drzwi.
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Rav82 » 8 lip 2012, o 22:26

Na logikę to kolega adams ma rację. Jutro będę sprawdzał krańcówki i napiszę co udało się zrobić. Dzięki

[ Dodano: 2012-07-09, 15:05 ]
Sprawdzałem te krańcówki, lecz wszystko niby w porządku. W tych krańcówkch jest sama masa?
Rav82
Badacz tematu

Postprzez adams » 9 lip 2012, o 22:31

Rav82 napisał(a):W tych krańcówkch jest sama masa?

Tak tam masz tylko przewody od masy, tylko jak Ty je sprawdzałeś powiedz , skoro pytasz czy tam jest tylko masa, a jak wyjmiesz krańcówkę to od razu widzisz o co chodzi. Miernikiem je sprawdzałeś, kontrolka czy na oko ? Sprawdziłeś czy podając bezpośrednio masę na pin od (że tak to określę) otwierania drzwi w lampce ta zaświeci się ? W ten sposób sprawdzisz sprawność lampki. Jeśli się nie zaświeci to może być np przełącznik w lampce rozdupcony lub coś w ten deseń. Jeśli lampka sprawna to się zaświeci i zgaśnie po parunastu sekundach. Były dwa rodzaje lampek w naszych golfach a może i więcej więc nie wiem czy we wszystkich było opóźnienie. Jeśli nie masz opóźnienia no to logiczne że zapali się i zgaśnie jak tylko odłączysz kabelek od wspomnianego wcześniej pinu. Jeśli lampka sprawna wtedy (już tylko dla proformy bo prawdopodobnie nie zadziała skoro lampka nie świeci na otwartych drzwiach) sprawdzasz masę na tym przewodzie od otwartych drzwi. Jeżeli nie ma szukasz przyczyny po krańcówkach, czyli po kolei wyłączniki ze słupków wyciągasz bierzesz w dłoń i sprawdzasz czy podają masę. Jeżeli podają szukasz przerwy w instalacji gdzieś. Czyli lecisz po kablu (coś mi świta że od lewych przednich drzwi to wszystko się zaczyna, ale może wprowadzam Cie w błąd) musisz polecieć dokładnie po instalacji po prostu i zobaczyć dokładnie który przewód do czego idzie. Nawet kiedyś był na forum temat podobny i któryś z Kolegów opisał dokładnie jak są połączone te wyłączniki w słupkach . Nie pamiętam więc nie chce gdybać. Tylko z tego co mi świta u niego się okazało że miał chyba wszystkie krańcówki do wymiany :shock: Powodzenia :super:
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Rav82 » 10 lip 2012, o 07:50

Wielkie dzięki panie adams, dziś posprawdzam dokładniej jak opisałeś w poście.

[ Dodano: 2012-07-10, 21:39 ]
No więc zwierając piny nic się nie działo. Więc chyba muszę sprawdzić przewody do samej lampki.

[ Dodano: 2012-07-14, 11:38 ]
Odświeżam. A więc, w lewych przednich drzwiach dochodzą 3 kabelki do krańcówki: brązowo-żółty, brązowy, brązowo-biały. Na pozostałych krańcówkach są brązowy i brązowo-biały. Wszystkie krańcówki dobre. Jak podpinam masę prosto z lampki do obojętnie jakiej krańcówki, do obojętnie jakiego pinu to świeci. Jedynie przy brązowo-białym lub brązowo-żółtym kabelku, gdy wcisnę krańcówkę to gaśnie. Ale to tylko działa przy tych drzwiach, przy których robię.

[ Dodano: 2012-08-03, 07:29 ]
Wczoraj próbowałem dojść do ładu z tym. Ale bez zmian. Podłączyłem kabelek od kostki z lampki brązowo-biały do krańcówki do kabelka o tym samym kolorze. No i działało, ale tylko w tej krańcówce do której podłączyłem kabelek. Więc chyba zrobię nową instalację masową.
Rav82
Badacz tematu

Kopertówki w tylnych drzwiach

Postprzez przem_uc » 16 lip 2012, o 22:17

Witam,
w przednich drzwiach zrobiłem kopertówki wg porady kolegi pablomed z wątku http://www.golf3.pl/topics28/o-tym-jak- ... t24431.htm
W tylnych drzwiach to nie działa. Skąd wziąć masę do sterowania sygnałem zamkniętych/otwartych drzwi (tak, żeby zapalała się kopertówka tylko danych drzwi)?
Pozdrawiam
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 16 lip 2012, o 22:20

Włączniki krańcowe sa takie same przecież. Bierzesz masę zapalajaącą lamkę z trzeciego wolnego pinu a plus musi być stały tak jak w przednich
pablomed
Members

Postprzez przem_uc » 17 lip 2012, o 05:59

pablomed,
dzięki za odpowiedź.
Niestety, w drzwiach tylnych po obu stronach u mnie ten patent nie działa. Rozebrałem też lewy przód, żeby sprawdzić lampki i one na przodzie działają. Może mam jakiś bałagan w instalacji. Po południu pójdę pokombinować.
przem_uc
Badacz tematu

Postprzez killah » 17 lip 2012, o 11:39

przem_uc napisał(a):pablomed,
dzięki za odpowiedź.
Niestety, w drzwiach tylnych po obu stronach u mnie ten patent nie działa. Rozebrałem też lewy przód, żeby sprawdzić lampki i one na przodzie działają. Może mam jakiś bałagan w instalacji. Po południu pójdę pokombinować.

bo nie może działać jak podłączysz pod pin 12 modułu el szyb. ponieważ to jest +

Obrazek
killah

Postprzez przem_uc » 17 lip 2012, o 17:04

killah, dzięki. Wyczytasz z tego schematu gdzie powinno to byc?
Ja oczywiście sprawdziłem empirycznie wszystkie opcji i ja tej masy nie mam.

[ Dodano: 2012-07-17, 16:06 ]
Czyżby pin nr 8?
przem_uc
Badacz tematu

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka