podświetlene wewnątrz auta

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Wewnętrzne oświetlenie mk3

Postprzez spaceman » 7 wrz 2012, o 19:35

Muszę odłączyć całą instalację która idzie do lampki w suficie. Robi zwarcie w którymś miejscu.
Muszę to odłączyć na dole gdzieś tylko jak idzie ta instalacja ?
Golf CL 1.6 AEA 95r.
spaceman
Czytacz

Wewnętrzne oświetlenie mk3

Postprzez prezesik » 7 wrz 2012, o 22:02

spaceman napisał(a):Muszę to odłączyć na dole gdzieś tylko jak idzie ta instalacja ?
kable idą w słupku od strony kierowcy. Po kablach dojdziesz do miejsc w skrzynce bezpieczników i je odłączysz, zakończone są wtyczkami. Zdejmij osłonę pod kierownicą ( łamacz kolan ) oraz spodnią osłonę skrzynki bezpieczników, odchyl ją w dół z zaczepów i wszystko będziesz widział.
prezesik
Members

Postprzez spaceman » 7 wrz 2012, o 22:26

prezesik25 napisał(a):
spaceman napisał(a):Muszę to odłączyć na dole gdzieś tylko jak idzie ta instalacja ?
kable idą w słupku od strony kierowcy. Po kablach dojdziesz do miejsc w skrzynce bezpieczników i je odłączysz, zakończone są wtyczkami. Zdejmij osłonę pod kierownicą ( łamacz kolan ) oraz spodnią osłonę skrzynki bezpieczników, odchyl ją w dół z zaczepów i wszystko będziesz widział.

Dzięki. I wszystko jasne - kable z lampki poprzez słupek idą z tyłu do bezp.nr.21. To mi prawdopodobnie powodowało zwarcie. Rozwiazanie bedzie tymczasowe gdzy w przyszłości mnie czekać będzie zdjęcie i renowacja podsufitki.
Golf CL 1.6 AEA 95r.
spaceman
Czytacz

Postprzez prezesik » 7 wrz 2012, o 22:58

spaceman napisał(a):kable z lampki poprzez słupek idą z tyłu do bezp.nr.21.
w tylnym słupku? - może się pomyliłem, sorki.
prezesik
Members

Postprzez spaceman » 7 wrz 2012, o 23:50

prezesik25 napisał(a):
spaceman napisał(a):kable z lampki poprzez słupek idą z tyłu do bezp.nr.21.
w tylnym słupku? - może się pomyliłem, sorki.

nie t.z. nie wiem jeszcze nie sprawdzałem . z tyłu to chodzi mi że z tyłu skrzynki bezpieczników.

Zrobie tak że wyjmę tą skrzynkę (odchylę) i odepnę same kable od lampki sufitowej. I bedzie ok.Bo ruszaj slupek to wole zostawic narazie. Na przegladzie chyba tej lampki nie sprawdzaja ?
Golf CL 1.6 AEA 95r.
spaceman
Czytacz

Postprzez pablomed » 9 wrz 2012, o 15:18

spaceman, co za testy zrobiłeś że wiesz że nie sama lampka tylko jej instalacja paskudzi? Odłączałeś wtyk od lampy? Bo jeszcze parę rzeczy na 21 siedzi: central, zapalniczka, zegary
pablomed
Members

Postprzez spaceman » 9 wrz 2012, o 17:29

pablomed napisał(a):spaceman, co za testy zrobiłeś że wiesz że nie sama lampka tylko jej instalacja paskudzi? Odłączałeś wtyk od lampy? Bo jeszcze parę rzeczy na 21 siedzi: central, zapalniczka, zegary

Poprzedni właściciel coś spartolił i rozwiązał problem wyjmując dużą żarówkę w lampce sufitowej. Niestety mi już ta instalacja siadła t.z. robi zwarcie. Pokrywę pod bezpiecznikami odkręciłem ale nie widzę tych kabelków co od lampki sufitowej idą. Muszę to na stałe odłączyć albo wymienić kable. Narazie jednak nie mam czasu. Jakby ktoś mi dokładnie napisał jak idą kabelki od lampki sufitowej to byłbym bardzo wdzięczny . Wraz z opisem kolorów. Mam za tydzień długą trasę i nie mam czasu na zdjęcie posufitki. Odpiąć instalację lampki sufitowej przy bezpiecznikach czyli z tyłu bezp. 21 tylko jak się wyjmuje skrzynkę bezp. ? albo jak siętam dostać ?

[ Dodano: 2012-09-09, 16:41 ]
Znalazłem coś takiego ale do wersji z szyberdachem .Jutro sprawdzę czy u mnie też tak będzie.

http://www.ace.vot.pl/index.php?option= ... &Itemid=66

W sumie to powinno być no bo jak może być montowana lampka w suficie jak nie na zatrzask boczny ? Wyjmę, odepnę kostkę i zobaczę kable tylko jak na dole one idą ?
Golf CL 1.6 AEA 95r.
spaceman
Czytacz

Postprzez pablomed » 9 wrz 2012, o 19:19

Przecież wystarczy ci informacja podana wyżej przez kolegów że w słupku przed drzwiami kierowcy, odkręć rączkę od klapy silnika plastyk pod nią klapkę pod bezpiecznikami i plastyk w którym siedzi wszystko zobaczysz, kable poleca od lampki z góry zobaczysz je tam. Nie wiem czy jesteś pewien uszkodzenia kabli, jeśli nie odpinałeś wtyku od lampki to po prostu to zrób dla sprawdzenia.
pablomed
Members

Lampka podsufitki świeci na odwrot

Postprzez wislak_93 » 11 wrz 2012, o 08:29

Witam. W ostatnimi czasie lampka podsufitki zaczela mi wariowac. Gdy zamykam drzwi zapala sie a gdy otwieram gaśnie a powinno byc na odwrot.
Czy ty moze byc wina spalonego bezpiecznika albo cos?
wislak_93
Czytacz

Postprzez Paweu » 11 wrz 2012, o 11:36

wislak_93 napisał(a):Witam. W ostatnimi czasie lampka podsufitki zaczela mi wariowac. Gdy zamykam drzwi zapala sie a gdy otwieram gaśnie a powinno byc na odwrot.
Czy ty moze byc wina spalonego bezpiecznika albo cos?

dzieje się tak tylko wtedy gdy otwierasz drzwi kierowcy czy przy pozostałych też masz taki problem? Jeśli dzieje się tak tylko wtedy gdy wsiadasz drzwiami kierowcy do auta to coś może dziać sie z krańcówką w drzwiach i tam by upatrywał przyczyny. Jeśli natomiast problem powtarza się niezależnie którymi drzwiami wsiądziesz do auta to może być walnięty modów w lampce. Czyli krótko mówiąc albo do wymiany krańcówka albo cała lampka.
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Podświetlenie przycisków szyberdachu cały czas świeci

Postprzez Sekate » 16 wrz 2012, o 19:08

Robiłem dziś grzane lusterka, przed chwilą zauważyłem że podświetlenie przycisków szyberdachu cały czas świeci. Instalację prowadziłem starając się nie ingerować w istniejące kable (a z resztą co mają kostki przy drzwiach do szyberdachu? o0 ) więc nie wiem gdzie jest problem :/

Proszę o pomoc, pozdrawiam.
Sekate
Badacz tematu

Postprzez KKD » 16 wrz 2012, o 23:30

Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki dalej świeci? U mnie jest tak, że jak przekręcę kluczyk w stacyjce to mi się to podświetlenie automatycznie samo zapala, bez włączonych świateł. Może też tak masz tylko prędzej nie zwróciłeś na to uwagi?? ;-)
KKD
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Elektryka