Witam, miałem taki sam problem i za cholerę nie mogłem dojść przyczyny tej awarii. Dopiero gdy przeczytałem post "rafik'a", to uświadomiłem sobie, że u mnie jest przecież nieszczelna strona kierowcy i z niewiadomego źródła leci skądś woda przy słupku A. Wilgoć weszła w kostkę i stąd ów przyczyna. Pomogła wymiana kostki i przylutowanie na nowo do niej kabli
Pewnego dnia padł akumulator naładowałem go i od wtedy nie świeci się wogóle lampa w podsufitce oraz nie mam zegarka i przebiegu, pojawia się dopiero jak odpalę auto. Co się mogło stać???
Czesc maciek10012. Dobre wieści Po pierwsze naprawisz to sam, po drugie naprawa zajmie krócej niż 10 sekund, po trzecie ubrudzisz sobie spodnie o lewy próg jak sie będziesz przychylał (ale cóż znaczy jedna zła wiadomość przy dobrych dwóch !)
Sprawdź bezpieczniki, ja tak miałem i któryś był spalony, ale nie pamiętam już numeru bezpiecznika. Za każdym razem znikał mi przebieg i resetował się zegarek, a lampka w kabinie również nie działała
Specjalista tego działu pisał mi że czesto padają kondensatory elektrolityczne
Nie wiem czy na oko je sprawdzisz
Przewody masz okej ? sprawdzałes skrzynke ? Styki w lampce ? "na krótko" ?
Kondensatory miernikiem sprawdzałem. W kablach prąd jest jak i jest reakcja po zamknięciu drzwi czyli przerwy miedzy skrzynka a podsufitowka nie ma. Dzisiaj podjade do sklepu z elektroniką i kupi ten tranzystor (przy okazji kupie topika do rezystora nawiewu) i kondensatorki zobaczymy czego wymiana pomoże ja obstawiam tranzystor
Sprawdziłeś wszystkie kable idące od lampki do kostki koło bezpieczników?
Jak lampka pali ci się po włączeniu na stałe to masz 2 kable sprawne, sprawdź brązowo biały kabel czy ma przejście od kostki przy liczniku do kostki koło bezpieczników, Sama ta kostka także lubi się psuć więc i ja sprawdź. Ja miałem u siebie taki sam problem i okazało się że jeden kabel nie miał przejścia i był do wymiany
Wszystko sprawdzone dlatego skupiam sie na płytce drukowanej. Byłem dzisiaj w elektronicznym i kurcze nikt nie wie co to za tranzystor. Jakies dziwne oznaczenia sa na nim. Pewnie zpecialnie pod zamówienie VW tak chusteczkowo go opisali