Podświetlenie włącznika świateł.

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Hagazi » 7 sie 2008, o 22:49

Witam.
Czy ktoś może próbował naprawić niedziałające podświetlenie włacznika świateł?
Poszperałem na forum, ale nie znalazłem żadnego konkretnego tematu w tej sprawie.
Chciałbym poprawić podświetlenie, a nie chcę naprawiać w ciemno. Jak uszkodzę coś, to nie mam drugiego włacznika na wymianę, a samochód potzrebny jest mi codziennie.
Z góry dziękuję za porady.
Hagazi
Berbeć

Postprzez Zico63 » 7 sie 2008, o 22:57

Opisałem kiedyś jak łatwo wymienić tą żarówkę bez rozbierania wyłącznika a diody praktycznie się nie przepalają:

A w tym temacie, na zdjęciach 2 i 3 od dołu widać żarówkę o którą chodzi. Jest także opis demontażu wyłącznika w razie potrzeby:
http://vwgolf.pl/porady/mk3.htm
Zico63
Members

Postprzez Hagazi » 10 sie 2008, o 21:51

Witam.
Zico63, serdeczne dzięki za porady. Teraz spoko dam sobie radę.
Więcej takich porad. Ułatwiają zycie.
Jeszcze raz serdeczne dzięki.
Hagazi
Berbeć

Postprzez Kuba88 » 24 wrz 2008, o 01:04

Zico63 a mógłbyś mi napisać jakich żarówek użyłeś(nie chodzi mi o kolor tylko typ żarówek) można kupić takie na alegro i widziałem że bez tzw. ,,pajęczynki" sie nie obędzie...jest też takie coś na allegro ?
Kuba88
Berbeć

Postprzez Zico63 » 24 wrz 2008, o 01:07

Ja kupiłem tzw. radiowe, 12V 1W tylko z długimi "wąsami" (mają krótkie i długie!) w Nowym Elektroniku w Bielsku, Allegro sprawdzę i tu wstawię link jeśli będzie. Troszkę zabawy z lutownicą, pajenczynki brak, wszystko pasuje.

[shadow=red]To była mniej/więcej taka:[/shadow]
http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/zarowk/3345

P.S. Witam Kolegę na forum! Prześliczny kolor Golfika, siostra ma takie Polo i jest w siódmym niebie!
Ostatnio edytowano 24 wrz 2008, o 01:36 przez Zico63, łącznie edytowano 2 razy
Zico63
Members

Postprzez Kuba88 » 24 wrz 2008, o 01:17

Ok to jak byś spotakał na allegro to wstaw link ok :D

[ Dodano: 2008-09-24, 01:46 ]
W planach był kolor czarny ale trafił sie taki...mi pasuje również czerwony...
Kuba88
Berbeć

Postprzez killah » 7 wrz 2011, o 18:51

siema

odgrzewamy kotleta.

Jako że zabrałem się z nudów za przepalone żarówki w moim złomie to postanowiłem napisać ten post.

<
1.jpg

<
2.jpg

Świeci się tylko to co na foto czyli pokrętło, ikonki (te prostokąty) przeciwmgielnych P+T oraz światełko jak zostawimy włączone światła na wyłączonym silniku (ten prostokącik).

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9(pokrętła) - nie świecą.
8, 10, 11, 12 - świecą.
killah

Postprzez krystek.l » 7 wrz 2011, o 19:33

u mnie było przerobione wszystko i wszystko pali bardzo delikatnie oprócz pokręteł 9 (killah z twojego zdjęcia)

za to wajcha 8 całkiem ciekawie...

gdzieś czytałem że w 9 trzeba coś zeskrobać czy coś wyjąć ale się nie doszukałem...
bo z pozostałymi (zielone kółka) to ponoć jak się to wydrapie to świeci na biało i trzeba to czymś przekleić kolorowym....

tu musieli by się wypowiedzieć co to robili już u siebie... to bym i ja to też jeszcze przerobił z lekka ;-)
krystek.l

Postprzez killah » 7 wrz 2011, o 19:58

no dobra ale nie odpowiedziałeś mi na pytanie czemu mi nic nie świeci?
killah

Postprzez krystek.l » 7 wrz 2011, o 20:08

yyyyy może dlatego że masz coś spalone na płytce? (diody, ścieżki pomiędzy nimi) albo dlatego że tam jest szeroka kostka z masą kablami i może coś nie styka ci tam... albo jest wyciągnięte....

szczerze mówiąc jak nie przerabiałem na niebieskie diody tego to w ogóle nic mi tam nie świeciło oprócz przeciwmgielnych :hyhy: ( i to fabrycznie tak było zdechle na zielono i wcale)
więc może sprawdz na scieżkach czy dochodzi napięcie a potem posprawdzaj diody a jak masz możliwość to podepnij inną czy świecić będzie czy nie... i kable
krystek.l

Postprzez pablomed » 7 wrz 2011, o 21:49

killah, nie świeci t co jest podpięte pod regulator jasności, rozjaśnij albo napraw włącznik albo sam regulator jeśli pozostałe podświetlenie regulowane w przełącznikach i liczniku też nie działa
pablomed
Members

Postprzez killah » 7 wrz 2011, o 21:55

pablomed napisał(a):killah, nie świeci t co jest podpięte pod regulator jasności, rozjaśnij albo napraw włącznik albo sam regulator jeśli pozostałe podświetlenie regulowane w przełącznikach i liczniku też nie działa

regulator działa przecież bo można ściemniać i rozjaśniać wszędzie podświetlenie

a ta żarówka co tam w środku jest to może ona jest winna?
killah

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka