Podświetlenie zegarów, kontrolki oraz wskaźniki.

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez megaradj » 11 gru 2011, o 23:50

Pierwszy post więc witam gorąco. Szukałem i nie znalazłem więc...
Oddałem autko do mechanika wymienił uszczelkę pod głowicą ale oddał mi autko w którym nie świecą:
- podświetlenie talerzy,
- kontrolki m.in. ładowania, oleju itd,
- nie działa wskaźnik paliwa i temperatury.

Sprawdziłem bezpieczniki oraz niektóre przekaźniki po czym się poddałem.
Czy mam kiepskiego i niezdarnego mechanika? Co się mogło stać? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdro.
megaradj
Berbeć

Postprzez Zico63 » 12 gru 2011, o 00:45

Nie wiem jak mu się to udało... chyba że wyjmował licznik? Silnik zwykle bywa pod maską a nie w kabinie. :urwanie_glowy:
By nie wyjmować na próżno licznika - pytanko: czy nie świeci też podświetlenie pokręteł nawiewu na konsoli czy też zapalniczki? Chodzi o to czy podświetlenie licznika - czy cała "gałąź". No i czy jest oświetlenie tablicy rejestracyjnej?
Co do braku kontrolek i wskaźników - polecam mimo wszystko, sprawdzić jednak bezpiecznik 16.
Zico63
Members

Postprzez megaradj » 12 gru 2011, o 21:18

Podświetlenie pokręteł nigdy nie świeciło za to tablica rejestracyjna jest podświetlona. Bezpiecznik 16 sprawdzony oraz zamieniony bez rezultatu :-/ czekam na dalszą pomoc.
megaradj
Berbeć

Postprzez Zico63 » 12 gru 2011, o 21:32

Jeśli tablica rej. świeci to przynajmniej włącznik jest sprawny. Należy chyba jednak się skupić na wtyczce licznika, bo zbyt wiele zbierzności jest w tym wypadku: to jedyny punkt, gdzie jednocześnie znajdują się oba te przewody (plus ze stacyjki - kontrolki, wskaźniki) oraz drugi przewód, plus z 58 włącznika. Trzeba by wyjąć licznik, poruszać wtykiem.
Zico63
Members

Postprzez megaradj » 12 gru 2011, o 21:39

A tak na marginesie można włożyć licznik z MFO albo chociaż obrotomierzem jeśli wcześniej nie było?
megaradj
Berbeć

Postprzez Zico63 » 12 gru 2011, o 21:48

Z obrotomierzem - tak, tylko zwrócić uwagę na tzw. indeks; ale to już bardziej Koledzy, którzy to zmieniali.
Natomiast z MFA jest troszkę roboty bo to nie tylko sprawa zegara ale czujników podających mu informacje.
Zico63
Members

Postprzez megaradj » 13 gru 2011, o 23:27

Wyciągnąłem licznik. Okazało się że kostka wypada. Naprawiłem usterkę ale moja radość była przedwczesna - powstało gdzieś zwarcie i zjarałem przerywacz od kierunków. By to szlak... Jutro biorę się za szukanie zwarcia, dziś nie mam już sił ani ochoty. Thx za pomoc.
megaradj
Berbeć

Postprzez Sekate » 13 gru 2011, o 23:38

Z tego co mi się kojarzy przerywacz 'siedzi' we włączniku świateł awaryjnych.
Sekate
Badacz tematu

Postprzez adams » 14 gru 2011, o 00:16

Sekate napisał(a):Z tego co mi się kojarzy przerywacz 'siedzi' we włączniku świateł awaryjnych.

Chyba jednak źle Ci się kojarzy...

Przerywacz = Przekaźnik (numer 21 a jeśli masz w oryginale hak holowniczy to numer 22) w puszcze bezpieczników (konkretniej nad bezpiecznikami).

Gniazdo numer 6 przekaźnik numer 21/22
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez suchy1979 » 14 gru 2011, o 14:50

Chyba nie pozostaje ci nic innego jak tylko wymiana żaróweczek w poszczególnych elementach, o ile oczywiście nie masz nigdzie zwarcia. I tu powstaje mały problem finansowy, piszę o tym, ponieważ niedawno przerabiałem ten temat w moim Golfie. Nie miałem oświetlenia licznika - wymontowałem poruszałem wtyczką - świeci. Brak podświetlenia wyłącznika świateł - cena oryginalnej żarówki VW to 26 złotych. Kupiłem zwykłą T-5 za 80 groszy, przylutowałem - świeci. Oświetlenie nawiewów - tam wchodzi zwykła wyżej wspomniana T-5, tyle że plastikowe światłowody z czasem coraz gorzej przewodzą światło więc dwa skrajne pokrętła są podświetlone słabiej. Nie miałem również podświetlenia popielniczki - oryginalna żarówka 17 PLN, wlutowałem T5 za 80 groszy. To samo jeśli chodzi o podświetlenie popielniczki za siedzeniami. W sumie poświęciłem na naprawę oświetlenia cały dzień i zaoszczędziłem jakieś 50 PLN, acha no i efekt jak się jedzie nocą - bezcenny, hehe.
suchy1979
Czytacz

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB

Postprzez hellaflush » 9 lut 2013, o 22:15

Pany taki mały problem. Chodzi o varianta. Jeżeli mam włączone światła mijania/postojowe to po otwarciu klapy bagażnika przestaje świecić oświetlenie tablicy i kufra. Jeżeli mam wyłączone światła to po otwarciu klapy świeci się licznik i nawiewy. Przewody w tej gumce przy klapie niedawno lutowałem więc wszystko jest zabezpieczone i nie ma zwarcia. Pytam bo może ktoś miał taki przypadek ale raczej muszę zajrzeć do klapy :P
hellaflush
Gaduła

Postprzez adams » 11 lut 2013, o 22:59

hellaflush napisał(a):Przewody w tej gumce przy klapie niedawno lutowałem więc wszystko jest zabezpieczone i nie ma zwarcia

No ja jednak obstawiałbym przewody w tej gumie albo okolicach. Bo to chyba jedyne miejsce w którym się ruszają przewody jak zamykasz otwierasz klapę (a wtedy Ci się zaczyna choinka robić nie ?) Powodzenia :mrgreen:
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG

- - -

Powrót do Elektryka