Pomocy !!! Dziwne problemy z rozrusznikiem

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Witias » 21 lis 2011, o 19:04

Witam
Mam dziwny problem z silnikiem 1.6 benzyna AEE. Jak temperatura na zewnątrz spadnie poniżej zera to rozrusznik przy odpaleniu zacinana się jakby nie mógł się przełamać, jak już zapali to cały dzień niema z nim problemu Problem ten trawi mnie już kilka lat (nowy aku. rozrusznik zrobiony masy sprawdzone i czyste) Ostatnio zauważyłem, że jak przed odpaleniem odetnę zasilanie pompy paliwa ( ukryty włącznik) to rozrusznik kręci bez najmniejszego problemu, ale jak włączę pompę od razu go przystawia. Reasumując problem występuje, gdy jest ujemna temperatura na zewnątrz i dostaje paliwo ( zapłon już sprawdziłem) W lecie nie ma najmniejszego problemu.
Witias
Witias
Berbeć

Postprzez szkura » 21 lis 2011, o 20:25

Witias napisał(a):zacinana się jakby nie mógł się przełamać

Czyli co konkretnie się dzieje? Słychać tylko zwarcie elektromagnesu czy rozrusznik kręci ale nie napędza silnika?
Silnik 1.8 mała ale na full szprycy jest
I zazdrości wioska cała jak zajeżdżam pod GS
szkura
Czytacz

Postprzez Witias » 21 lis 2011, o 23:15

Objaw jest taki że zaczyna kręcić następnie coś go zaczyna blokować puści blokuje i zapala . Jak zapalę i zgaszę już jest ok cały dzień, gdy zapalam na wyłączonej pompie paliwa rozrusznik kręci bez najmniejszych kłopotów. Już od dłuższego czasu czytam stale fora internetowe i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na mój przypadek, na pewno problem występuje tylko przy niskiej temperaturze i gdy pompa podaje paliwo
Witias
Witias
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka