Poprawa świateł tanim kosztem

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez brzesiu » 14 lut 2013, o 11:47

Witam wszystkich

Tak przeglądam wątek i nie widze nigdzie by ktos opisał patent na montowanie przekaźnika.
Temat pierwszy raz przerabiałem w passacie ale zauważyłem że jest bolączką większości aut z tamtego okresu.

Problem tkwi w kiepskiej jakości instalacji którą dodatkowo pogrąża wypalający sie styk w przełączniku zespolonym i po 15 latach mamy np efekt ze gdy zapalimy światła drogowe niby świecą ale jak lekko przyciągniemy do siebie dźwignie przełącznika to zaczynają świecić lepiej.

Najłatwiej sprawdzić to miernikiem, wpinamy sie w wtyczkę żarówki i tam nasze zdziwienie na zgaszonym silniku zamiast magicznych 12v mamy 10-10,5v.

Rozwiązanie jest proste jak schemat cepa i poradzi sobie z nim każdy średnio zaawansowany druciarz.
Kupujemy 4 przekaźniki do świateł FSO Kostkę do montażu bezpieczników trochę kabla trochę peszela i prosimy żonę o zimne piwko.

Uwaga ważne by przewody były grubsze niżeli oryginalne sznurki od stringów.

Wpinamy się masą bezpośrednio pod akumulator, plusem przez przekaźnik też prosto z akumulatora.
Przy samym akumulatorze wygospodarujemy sobie troche miejsca na bezpieczniki dla wiązki plusowej.

I tym sposobem po jakiś 30min roboty cieszymy się światłami lepszymi niż prosto z fabryki.
brzesiu
Badacz tematu

Rocznik: 1993
Silnik: 1z
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 14 lut 2013, o 12:20

brzesiu, Królu mój. Na każdym forum, również i na tym kwestia montażu przekaźników jest opisana wielokrotnie i dokładnie. Przekaźniki świateł montowane są bardzo czesto w samochodach od zarania motoryzacji, przykładowo była to jedna z pierwszych modyfikacji która robił sobie posiadacz malucha wyposażo w słabą prądnicę.
pablomed
Members

Postprzez brzesiu » 14 lut 2013, o 12:35

Wiem wiem ale dużo młodych lub nie obeznanych osób sie przewija przez fora nie znających takich patentów. Na froum audi80 bodajże taki temat jest przyklejony.

Druga sprawa młode pokojenie teraz zaczyna od innych wozideł a fakt maluch potrafił nauczyc człowieka mechaniki ;)

Swoja drogą do dziś nie moge pojąć patentu z odśrodkowym separatorem cząstek stałych w oleju stosowanym zamiast filtra ;P
Zapraszam wszystkich do odwiedzenia mojego firmowego Bloga https://www.rabbittranspoland.com/pl/blog a gdyby ktoś potrzebował taksówki na lotnisko w Gdańsku zapraszam na stronę https://www.rabbittranspoland.com/pl
brzesiu
Badacz tematu

Rocznik: 1993
Silnik: 1z
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Paweu » 14 lut 2013, o 15:19

brzesiu, skoro już założyłeś taki temat to przydałaby się fotoporada jakaś... A nie wybacz... fotoporad już jest trochę w necie. Więc po co taki temat zakładać?
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Zico63 » 14 lut 2013, o 22:15

pablomed napisał(a):brzesiu, Królu mój. Na każdym forum, również i na tym kwestia montażu przekaźników jest opisana wielokrotnie i dokładnie.

No i "lipa": bo na naszym forum była porada o przekaźnikach, ale ją wcięło (szukajka forumowa pisze, ze taki temat już nie istnieje :shock: ).
Pozostaje przeczytać UWAŻNIE WSZYSTKIE 32 podstrony u konkurencji:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... nik%C3%B3w

Sorry :wstyd: . Jest, tylko w wyszukiwarce szukałem pod "zico63 - przekaźniki" :zdegustowany:
No, ale z informatyki jestem noga, wiadomo...
Ostatnio edytowano 14 lut 2013, o 22:42 przez Zico63, łącznie edytowano 1 raz
Zico63
Members

Postprzez Paweu » 14 lut 2013, o 22:24

Zico63 napisał(a):No i "lipa": bo na naszym forum była porada o przekaźnikach, ale ją wcięło (szukajka forumowa pisze, ze taki temat już nie istnieje ).

Nic nie wcięło Zico63, ;-)

tutaj jest str 2
http://www.golf3.pl/topics4/swiatla-zew ... 716,15.htm
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

- - -

Powrót do Elektryka