Postojowe tył led vs. zwykła żarówka

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez adziok09 » 15 lut 2013, o 01:13

Witajcie

Mam pewną zagwostke, otóż zauważyłem że żarówka prawa pozycyjna tył świeci słabiej niż lewa myślę że się powoli przepala, i tak się zastanawiam czy lepiej wymienić je na jakieś super hiper ledowe czy wstawić zwykle 5w osram. Chodzi mi przedewszystkim o jakość świecenia, wydaje mi się że led może być lepszy ale mogę się mylic, co wy na to?

Pozdrawiam
adziok09
Badacz tematu

Postprzez Opik » 15 lut 2013, o 02:01

Myślę że umyj lampki od środka, bo tam się kurz zbiera i kup normalne żarówki zamiast pakować turbohipermegaeco ledy ;)
Serio, na tym aż takiej różnicy nie zauważysz, żeby miało być "lepiej" czy "gorzej"
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Szheyk » 15 lut 2013, o 09:30

Ja bym zrobił tak jak kolega UP . Nie ma co wydawac kase na bzdety . Ewentualnie mozesz sprawdxic napiecie multimetrem na stykach do żarowki , możliwe ze jest jakis spadek napiecia.
Szheyk
Badacz tematu

Postprzez adziok09 » 15 lut 2013, o 12:24

a jak mozna je umyc można je jakoś rozłożyć żeby dobrze wysluszyc?
adziok09
Badacz tematu

Postprzez Opik » 15 lut 2013, o 12:46

odkręcasz 3 nakrętki od środka, wyciągasz lampę z samochodu, delikatnie żeby tej gąbczastej uszczelki nie uszkodzić, szykujesz miskę z wodą z płynem do mycia naczyń i lecisz. W środku nie dostaniesz ręką, ale wlewasz trochę tej wody i gibiesz żeby wypłukało. Później płukanka czystą ciepła wodą, żeby ani trochę płynu nie zostało i odstawiasz gdzieś w względnie ciepłe* miejsce do wyschnięcia

*byle nie było za gorąco, bo woda zamiast delikatnie odparować pozostawi takie białe zacieki. Ew użyj do ostatniego płukania wody zdemineralizowanej (nie zostawia osadu jak zakamieniona kranówa)
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Elektryka