prawa lampa mijania nie swieci-tylko jedna z przodu

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez darkmen21 » 12 sty 2012, o 08:40

Witka!
MAm problem z prawym przednim swiatlem mijania, otóz nie świeci, wszyskti inne w tej lampie dzialaja-czyli długie, postoje. Sprawdzalem na innej lampie i to samo.

Sprawdzalem kostkę wchodzącą do lampy i kabel od świateł mijania nie dostracza prądu.

A wszystko zaczęło się z 1,5 miesiąca temu kiedy miałem na jakiś czas włożone ksenony, potem po wypaleniu jednego palnika kupiłem nowe, ale przetwornice po zalaczeniu swiatel gasły po około 1,5 minuty i stwierdziłem że sie także skonczyły i wrzuciłem zwykłe żarówki. Potem mi się zdawało że jakoś dziwnie świeci i faktycznie było tak że własnie ta co nie swieci swieciła słabiej, czasem nie swieciła wogole to poruszanie kabelkami pomagało i swieciła cały czas, aż do wczoraj, keidy próbowałem wymienic zarówkę na nową (myslalem ze to własnie wina), wymieniłem zarówkę i od tego czasu nie swieci wogole-oczywiscie zarówka jest dobra.

do tego przestał mi działać silniczek regulacji drugiej lampy,

Miał ktoś podony przypadek??
darkmen21
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 1.8
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

Postprzez Zico63 » 12 sty 2012, o 08:44

Sprawdzić żółty, sprawdzić masy (brązowe), sprawdzić złącze kablowe na chłodnicy. Lampką, nie miernikiem!
Zico63
Members

Postprzez darkmen21 » 12 sty 2012, o 08:47

Zico63, no na wejściu do lampy ewidentnie zółty nie działa, narazie podpiolem mijania na postój, żeby miec oba światła do czasu naprawy.

Bezpieczniki także są ok.
darkmen21
Members

Postprzez Zico63 » 12 sty 2012, o 08:51

Czyli sprawdzić żółty w tym zączu (rozpiąć/spiąć - może zaśniedziało). Bezpiecznik wyjąć i włożyć (to samo, mógł tylko zaśniedzieć).
Ostatnia już chyba możliwość to obruszanie się wtyczki z tyłu skrzynki bezpieczników. Więcej złącz już nie ma i jako winowajcy zostają tylko myszy... :zdegustowany:
Zico63
Members

Postprzez darkmen21 » 12 sty 2012, o 08:54

Zico63 napisał(a):Czyli sprawdzić żółty w tym zączu (rozpiąć/spiąć - może zaśniedziało). Bezpiecznik wyjąć i włożyć (to samo, mógł tylko zaśniedzieć).

Bezpiecznik i ta złączka zrobiona wczoraj jak radzisz, myszy w gre nie wchodzą, bo auto stoi pod domem w centrum miasta. kable i izolacje wygladają własnie na sprawne.

Ale nie sądzisz by to była wina tego że ten ksenon mógł coś namieszać??
darkmen21
Members

Postprzez Zico63 » 12 sty 2012, o 09:00

Jeśli miał zwarcie - wybiłoby bezpiecznik - jeśli był właściwy. Jeśli był za duży to mogło upalić przewód.
Ale nie ma takiej możliwości by tego napięcia w którymś z punktu obwodu nie było. Szukać systematycznie, począwszy od PINÓW bezpiecznika w skrzynce (czy tam w ogóle jest?) i dalej w kierunku lampy. Punkt wrażliwy to okolice akumulatora: jeśli wiązka by była zaniedbana i "tak se" leżała, możliwe jest uszkodzenie przy wkładaniu akumulatora. No jest to mechaniczne uszkodzenie przewodu, elektroniki nie ma jak w Golfie V, by xenony "załatwiły" np. moduł sterujący ;-)
Już więcej punktów do sprawdzenia nie wymyślę - teraz zaczyna się rola Kolegi: już się rozwidniło, można szukać.
Zico63
Members

Postprzez darkmen21 » 12 sty 2012, o 09:12

Zico63 napisał(a):jest uszkodzenie przy wkładaniu akumulatora.
z tym że tan akuś nie był wyciągany od kilu lat.

a to że wcześniej słabo świecila zarówka to wina tej żarówki-bo w rezultacie sie spaliła, czy też już nadwyręzonej instalacji, co zapowiadało całkowite spieprzenie tego wląsnie swiatła mijania?
darkmen21
Members

- - - www.tanierzeczy.pl

Powrót do Elektryka