Prędkościomierz + obrotomierz - umarły - co robić ?

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Skaktus » 23 lis 2008, o 18:45

Witam.

Sytuacja dość dziwna. Jadę samochodem. Staję na poboczu - matka natura wzywa. Minutę później odpalam samochód i zdziwienie - prędkościomierz na 0, obroty na 0...

Jade kawałek, patrzę, wskazówka obrotów lekko drga. Licznik elektroniczny zlicza kilometry, ale wskazówki leżą.

Wskaźniki temperatury i poziomu paliwa działają. Co się mogło sypnąć i dlaczego od tak sobie ?

Proszę o pomoc.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez Zico63 » 23 lis 2008, o 18:52

Pierwsza rzecz się nasuwa: bezpieczniki nr 16 oraz 21.
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

Postprzez Skaktus » 23 lis 2008, o 19:35

A od czego są te bezpieczniki ? Bo jak pisałem wskazówka obrotomierza po zapaleniu silnika lekko drga, więc napięcie układ dostaje, ale nie wskazuje nic konkretnego.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez Zico63 » 24 lis 2008, o 00:16

Licznik ma dwa źródła zasilania - bezpieczniki. Jeden jest od napięcia stałego a drugi od napięcia "po stacyjce", zdarza się gdy jeden z nich jest niesprawny, że układ działa niepoprawnie.
Czujnik przebytej drogi jest dobry - kilometry liczy.
Czy jeszcze jakieś z urządzeń nie działa?
Zico63
Members

Postprzez KristoF » 24 lis 2008, o 16:53

który masz rocznik tego auta?
Czy dzałają ci wszystko inne urządzenia w aucie?
Możliwe że bedziesz musiał poszukać licznika.Ja miałem podobny problem.Winny był zużyty silniczek od obrotomierza.Zegary w Golfie są elektroniczne.Jeśli jeden wskaźnik(obrotomierz albo prędkościomierz) się nie wyzeruje to nie działaja oba i drga wskazówka(ten wskaźnik któremu drga wskazówka jest uszkodzony).Problem dotyczy zegarów VDO nie wiem jak z innymi-były 3 producentów i każde inne...W moim przypadku pomogła wymiana samego silniczka ale ciężko dostać a wymiana nie jest łatwa gdyż przy demontażu wskazówek można uszkodzić silniczki.
Spróbuj podmienić licznik czy to coś da bo to tylko i wyłącznie jego wina.
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez Skaktus » 24 lis 2008, o 18:33

Witam.

Rocznik to 97, 3 drzwiowy, 1,4 tak już na przyszłość.

W golfie działa licznik od baku i od temperatury. Działają wyświetlacze z wskaźnikami przebytego dystansu jak i sam zegar.

Nie działają zegary od prędkości i obrotów - padły w tym samym momencie - jednocześnie, z tym że ten od obrotów lekko drga.

Cała sprawa jest bardzo dziwna bo co by mogło nagle paść i to w 2 licznikach ? Silniki ? Raczej nie. Rozumiem że w jednym, ale w obu ?
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez Matiengland_gti » 25 lis 2008, o 13:20

siemka zobacz tam jak masz to pudelko od bezpieczników tam z tylu zobacz czy jakias kostka nie jest odpieta ja tez tak mialem thx

Zapraszam do siebie
http://www.golf3.pl/topics2/nowe-fotki- ... vt8992.htm :oops:
nie dlugo nowe fotki
Matiengland_gti
Berbeć

Postprzez KristoF » 26 lis 2008, o 20:09

Zauważyłes kiedyś ze po włączeniu zapłonu wskazówki idą minimalnie w dół? To jest taka konstrukcja jak pisałem wyżej.Jak jeden padnie to oba nie działają(bo scalak w zegarach nie wie co zrobić bo nie wyzerowały mu sie wskaźniki)Ten co drga jest na 95% uszkodzony.Naprawaiałem to już.
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez Grzes99 » 29 lis 2008, o 12:09

witam Panowi!!!
Ja mam podobny problem, raz działa prędkościomierz z obrotomierzem a raz obrotomierz ani rusz a predkosciomierz tylko drga??
Co robić?? Wymienic czy to moze wina jakiejs wtyczki ze raz łaczy a raz nie.
Grzes99
Berbeć

Postprzez darq » 4 gru 2008, o 14:50

VWitam :)

Odnośnie prędkościomierza i obrotomierza, dziś odstawiłem autko do elektryka (znawcy liczników), przyjemność naprawy licznika to ok. 150 zł, ale to przynajmniej u mnie, sprawa elektroniki, więc okazało się że mnie zedrze, ale przy okazji sprawdził instalację itp. więc popołudniu mam mieć autko sprawne. U mnie był problem z niekręceniem się prędkościomierza i obrotomierza, ale dowcip polegał na tym że w zależności od humoru wozu, raz kręciło się wszystko super, a raz nie :D a przy okazji zgasły mi zegary, więc kumulacja jak w totku. ALe dziś będzie już ok, więc jak odbiorę autko i dowiem się co dokładnie było to opisze usterkę :)
pozdrawiam :)

[ Dodano: 2008-12-06, 18:49 ]
VWitam ponownie w tym temacie :)

Autko wróciło od elektryka, wszystko działa jak ma działać, poza tym że 200zł mnie to kosztowało, ale trudno, na autku się nie oszczędza :) W każdym razie, padła elektronika w liczniku, jakieś styki się przepaliły i czasami łapało, a czasami nie, ale zostało to naprawione, światełka w liczniku też działają, więc tylko jeździć :)
Pozdrawiam :D
... bo wszystkie GOLF`y to fajne wozy :)
darq
Berbeć

Postprzez Grzes99 » 8 gru 2008, o 22:35

Witam darq,
Jak dałes samochód do tego specjALISTY TO WSZYSTKO cI sprawdza??
Chodzi mi czy sprawdza wszystkie wtyczki?? Bo pewien mechanik sprawdzał jakas wtyczke i stwierdził ze slabe jest napiecie??
A kiedys chciałbym odnowic przewody zeby było glancus
pozdrawiam
Grzes99
Berbeć

Postprzez darq » 9 gru 2008, o 12:44

VWitam :)

Specjalista posprawdzal wszystkie styki, kabelki, wtyczki i inne pierdółki, w każdym razie wyszło coś z elektryką, ja się nie znam, ale specjalista to moj dobry znajomy, więc zrobił jak dla siebie, więc wiem ze będzie ok. Ale co dokładnie, to próbował mi wytłumaczyć, ale ja jestem tylko informatykiem a nie elektronikiem samochodowym, więc nie wiem. W każdym razie teraz wszystko działa i oświetlenie i zegary się kręcą i jestem lżejszy o 200zł :)
Pozdrawiam :)
... bo wszystkie GOLF`y to fajne wozy :)
darq
Berbeć

Następna strona

- - -

Powrót do Elektryka