Problem w układzie elektrycznym

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez poju123 » 18 maja 2011, o 07:29

Witam,

wczoraj próbując wyjechać ze skrzyżowania coś mną szarpnęło, brakło mocy i obrotów w silniku, więc przychamowałem, bo by mnie za moment zdmuchnął tir gdybym sie nie rozpędził. Stojąc po zahamowaniu jakieś 2 sekundy nagle auto zgasło i za nic nie mogłem go już odpalić. Jakiś czas temu czujnik halla był wymieniany, rozrusznik również, kopułka jest nowa bosha, tak jak i akumulator, który jest silny i kręci. Problem prawdopodobnie leży w tym miejscu:

Obrazek

foto

iskra wydostaje sie na zewnatrz z tego ustrojstwa w okolicach przewodu, czyli w okolicach styku miedzy kablem a tą częścią, której neistety nie umiem nazwać, bo jestem dosyć dużym laikiem ;)

prosiłbym o pomoc w postaci nazwania mi tej usterki, prawdopodobnie musze wymienic tą część jak i przewód wiodący od niej do kopułki, bo w/g mojej logiki iskra wydostająca sie na zewnatrz powinna isc do silnika, ktory w tym momencie jej potrzebuje do jakiegokolwiek ruchu.

p.s. po zaciągnięciu auta na lince do domu udało sie go odpalić, ale z pedałem gazu w podłodze dochodził tylko do 3tyś obrotów. i jak sie puszcza gaz to gaśnie silnik.. na obrotach więc iskra jest na tyle duża, że pozwala silnikowi "pracować"..

help.

////////////////////

dotarłem do tego, że jest to cewka.. ale najpierw mam zamiar sprawdzić kabel jednak, byc może on ma przebicie i uda sie to tanio i szybko zrobić..
poju123
Berbeć

Postprzez Zico63 » 18 maja 2011, o 19:31

Najprościej i najtaniej jest "dorwać' zaprzyjaźnionego benzyniaka z taką cewką (ale sprawną), celem przełożenia na próbę. Są tam wtyczki niedające się źle wlożyć, problemu nie ma - senkunda i pół roboty!
Gdy autko "ożyje" - może spokojnie Kolega udać sie na zakup nowej, nie polecam tych najtańszych zamienników: albo Bosch, albo chociaż ze środka przedziału cenowego.
Zico63
Members

Postprzez poju123 » 18 maja 2011, o 21:38

Zico63 napisał(a):Najprościej i najtaniej jest "dorwać' zaprzyjaźnionego benzyniaka z taką cewką (ale sprawną), celem przełożenia na próbę. Są tam wtyczki niedające się źle wlożyć, problemu nie ma - senkunda i pół roboty!
Gdy autko "ożyje" - może spokojnie Kolega udać sie na zakup nowej, nie polecam tych najtańszych zamienników: albo Bosch, albo chociaż ze środka przedziału cenowego.

niestety okazało sie ze to nie cewka, oddaje auto na warsztat, nie mam pojecia co moze byc nie tak bo nic innego nie widac.. na oko to bylo popsute, bo nie widzialem zeby gdzies iskra sie wydostawala na zewnatrz ukladu..

[ Dodano: 2011-05-24, 14:53 ]
tragedia..

okazuje sie, że problemem była jednak cewka.. po wymianie jednak okazało sie, że wcześniej próbując go odpalić, czyściłem kopułke, odpinając kable oczywiście.. i źle je podpiąłem ;) wymiana cewki wiec niezbyt wiele dała skoro zle kable byly podlaczone.. :P

wsio w temacie.
poju123
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka