Problem z alternatorem.

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Problem z alternatorem.

Postprzez DuDziAs » 1 mar 2013, o 22:29

Witam, mam kolejny problem z golfem a mianowicie chyba będzie coś z alternatorem ponieważ co drugi dzień ładuje aku. bo poprostu jest tak cięzki rozruch że zakręci pare razy i koniec.Gdy naładuje to jest wporządku i na trzeci dzień spowrotem ładowanko.Chce się was zapytać czy to będzie wina szczotek w alternatorze czy może coś innego ma wpływ na ładowanie.Zauważyłem ostatnio dziwną rzecz, gdy auto stoi zapalone obok domu to mi śnieży telewizor heh,może się to wydawać głupie ale wydaje mi się że jest jakieś przebicie, może właśnie w alternatorze lub instalacji???
Co o tym sądzicie???ma ktoś jakieś rady???
DuDziAs
Berbeć

Problem z alternatorem.

Postprzez paxstor » 1 mar 2013, o 22:51

DuDziAs, sprawdź na sam początek czy nie ucieka ci gdzieś prąd. Śnieżenie może być od alternatora ale i od reszty instalacji ;-)
paxstor
Members

Postprzez Zico63 » 1 mar 2013, o 23:08

paxstor napisał(a):ale i od reszty instalacji

Szczególnie od całej instalacji WN czyli wysokiego napięcia (szczególnie przewody zapłonowe, ale i masa cewki, kopułka, nasadki świec).

I kilka uwag o zmierzeniu "uciekającego" ewentualnie prądu:
PORADA
Zico63
Members

Postprzez danny.tcz » 2 mar 2013, o 00:23

nie bede zakladal nowego tematu
kreci 4-5 razy za pierwszym razem ale odpala wina rozrusznika ??? wykonczyl sie juz ??? przy odpalonym silniku wlacze nawiew czy swiatla dziwnie spadaja obroty tak powinno byc czy cos z altkiem nie tak ???
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
danny.tcz
Gaduła

Postprzez Zico63 » 2 mar 2013, o 00:42

Ja myślę, że koniec się zbliża - ale akumulatora. Chyba że jeszcze czyszczenie wszystkich mas i połączeń coś pomoże.
Zico63
Members

Postprzez DuDziAs » 2 mar 2013, o 13:42

Co do przewodów to były wymieniane miesiąc temu na ''droższy zamiennik'' więc raczej one odpadają.A jak ma się sprawa szczotek w altku, one są tylko odpowiedzialne za ładowanie aku.???czy jeszcze inne elementy alternatora np.łożyska,regulator napięcia???
DuDziAs
Berbeć

Postprzez pablomed » 2 mar 2013, o 19:30

DuDziAs, co do budowy alternatora użyj googli - znacznie więcej jest tam elementów do zepsucie, póki co nie wiesz na czym polega awaria więc weź miernik i sprawdź czy alternator dobrze ładuje, opisy na forum. ładuje dobrze to szukasz winy w aku lub ucieczce prądu, ładuje źle - to go naprawiasz lub wymieniasz bo sa tanie w używkach
pablomed
Members

Postprzez janek1350 » 2 mar 2013, o 21:13

w mk3 często podają szczotki w alternatorze koszt 40zł z regulatorem ale pierw sprawdz łądowanie :)
janek1350
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka