Problem z bezpiecznikami, centralem oraz stacyjka

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Goofy1202 » 29 cze 2011, o 12:21

Witam.

Borykam się od wczoraj z poważnym (moim zdaniem) problemem w elektryce. Zacznę od początku. Auto półtora tygodnia temu zostało oddane do blacharza aby zrobił mi blachę na tip top. Między innymi w grę wchodziło przełożenie tylnej klapy + całej elektryki. Po odbiorze zauważyłem ze spalił mi się bezpiecznik numer 21. Zakładając nowy bezpiecznik zaczęło mi iskrzeć w gnieździe... Zauważyłem że niedługo potem spalił mi się bezpiecznik od oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Dziś pojechałem po brakujące bezpieczniki, zamontowałem i zauważyłem że kopci mi się z tylnej lewej lampy oraz ze skrzynki bezpieczników! mysle sobie WTF? bezpieczniki dwa stopione (tablica i 21). Mówię sobie coś jest nie halo ;/ Odłączyłem wtyczkę od oświetlenia bagażnika i odłączyłem lampki od rejestracji i włożyłem bezpiecznik numer 21 (15A). Usłyszałem dziwne puknięcie, jakby mi się gaz załączał albo pompa paliwowa. Po włożeniu tego bezpiecznika trudniej było mi wkręcić auto na obroty (mam uszkodzoną pompę paliwową), bez niego zaraz mogłem zrobić przygazówke i przełączyć na gaz. Również z włożonym bezpiecznikiem co najlepsze nie mogę zgasić samochodu, pomimo przekręcenia kluczyka! Żeby zgasić, w tym wypadku (odłączone lampki i włożony bezpiecznik od świateł rejestracji) muszę wyjąć bezpiecznik. A bez bezpiecznika 21 nie mogę zamknąć auta z pilota bo nie działa pompka centralnego zamka. Zauważyłem również że po tej naprawie coś się stało takiego, że jak otwieram central z pilota pompka opuszcza rygle i pompka kończy pracę, a jak podnosi to tak jakby cały czas pracowała i nie mogła podnieść któregoś rygla- de facto wszystkie drzwi i klapa są otwarte, a pompka próbuje podnieść rygle. Macie jakieś pomysły co to może być?

Pozdrawiam
Goofy1202
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 29 cze 2011, o 13:12

:-o pierwsze co to sprawdzić trzeba wiązkę która idzie do klapy czy nie uległa uszkodzeniu bo chyba tak Pan blacharz zrobił :-x

kolejna sprawa to trzeba sprawdzić czemu pompka się nie wyłącza a dzieje się tak dlatego że nie może wytworzyć ciśnienia takiego by się wyłączyła

czyli jest gdzieś uszkodzony przewód powietrzny lub poduszka która porusza zamkami

pierwsze co to posprawdzaj czy nie masz uszkodzeń mechanicznych na kabelkach oraz czy przewody masowe są dobrze przykręcone (brązowy kolor przewodu)

[ Dodano: 2011-06-29, 13:15 ]
21 - Oswietlenie wnętrza i bagażnika; zegar; zapalniczka;
centralny zamek; wskaźnik wielofunkcyjny komputera pokł. 15A

odłącz wtyczkę od pompki centralnego (pod tylną lampą w bagażniku po stronie pasażera)

i zobaczysz czy wybija bezpiecznik
marcinkoz2910
Members

- - -

Powrót do Elektryka