Problem z centralnym zamkiem

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez dinoPL » 25 gru 2011, o 13:12

Witam wszystkich :)

mam taki problem w mojej golince :)

Centralny zamek od strony kierowcy nie działa po przekręceniu kluczykiem zamka nie otwiera się ani nie zamyka

a gdy przekręcam kluczyk od strony pasażera do samochód się otwiera jak i zamyka :)

więc moje pytanie brzmi czy mógł bym jakoś sam to zrobić czy muszę dać do jakiegoś
mechanika ?

nie znam sie zbyt dobrze i jestem nowym nabywcą vw golfa III :) proszę bardzo o pomoc :) z góry dziękuje :)
dinoPL
Czytacz

Postprzez Zico63 » 25 gru 2011, o 13:45

Mogły uszkodzić się przewody w gumie z nadwozia do drzwi (to Kolega sam naprawi) lub włącznik w zamku - tu już gorzej, więcej roboty ale opisy są na necie.
Zico63
Members

Postprzez dinoPL » 25 gru 2011, o 14:16

no to trosze lipka ;/
nic będę musiał rozebrać ;/ i sprawdzić :) sprawdzę te przewody w drzwiach jeśli tam wszystko będzie okej to znaczy ze włącznik w zamku :)
dinoPL
Czytacz

Postprzez pawelek03576 » 25 gru 2011, o 15:59

możliwe że złamało się "wiosełko" które łączy klamke z zamkiem - częsta przypadłość
pawelek03576
Gaduła

Postprzez dinoPL » 25 gru 2011, o 17:08

kurcze panowie teraz mi wyszedł właśnie drugi problem ;/ eh.

teraz gdy przekręcam kluczyk w stacyjce nie zapalają mi się kontrolki akumulatora ręcznego itd.

gdy zostawiam przekręcony kluczyk to światła radio wszystko działa. aby te kontrolki się nie pala , czy to powoduje ze samochód nie chce mi odpalić ? kreci jak złoto nowy akumu itd ;/
dinoPL
Czytacz

Postprzez Zico63 » 25 gru 2011, o 19:03

Tak, to przyczyna "nieodpalania". Prawdopodobnie zepsuła się kostka stacyjki - znana sprawa w VW. Po zdjęciu obudowy kierownicy, ostrożnie zewrzyj czerwony z czarnym we wtyczce kostki - kontrolki powinny się zaświecić i dalsze przekręcenie kluczyka na "rozruch" powinno uruchomic auto. Jeśli to złączenia pomaga - to winna kostka.
Zico63
Members

Postprzez dinoPL » 27 gru 2011, o 18:53

witam kolegę :) zrobiłem tak jak kazałeś zamek cyka jak nowy :) był złamany uchwyt :P kupiłem nowy za 4,50 :P heh z kabelkami od stacyjki tak samo działa :) ale powstał nowy problem hmm ... .

gdy odpaliłem golfika chodził sobie jakieś 20 min co wywołało u mnie uśmiech na twarzy po czym go zgasiłem i zabrałem się za zamek centralny gdy zrobiłem zamek chciałem wyjechać z garażu
ale niestety mój goferek nie chciał odpalić .. doszedłem do tego ze nie słychać pompki paliwowej .. hmm sama z siebie sie popsuła az dziwne napięcie dochodzi pukałem ja z góry bo mogły sie szczotki zawiesić ale to nie jest to ... doprowadza mnie to juz do szału nie wiem co moze byc czy to przyczyna kabli albo słabe zasilenie
mam 1.8 benzyne bez gazu
dinoPL
Czytacz

Postprzez Zico63 » 27 gru 2011, o 19:44

Dowolnym kablem jeszcze daj inną masę. Jak nie zagada - pompka do wymiany.
Zico63
Members

Postprzez dinoPL » 28 gru 2011, o 19:06

no siemka powiem ci tam sprawdziłem pompę działa ... jestem szczęśliwy ze nie muszę kupować pompy treraz ci opowiem taki manewr
przy przekręceniu stacyjki nie odpalała mi sie pompa mowie co jest ;/ i w pierwszej kolejności mowie przekaźnik ale przekaźnik działa i teraz mam tak zrobione ze przy przekręceniu stacyjki załącza się pompa i chodzi cały czas a powinna tak na 2 sek hmm .. golf chodzi
dinoPL
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka