Problem z centralnym zamkiem

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez fazior » 2 maja 2013, o 07:58

Witam, mam golfa 3 z centralnym zamkiem, który delikatnie rzecz ujmując nie działa jak to wymyślił nazistowski inżynier. W celu otworzenia autka muszę przekręcić klucz zgodnie z ruchem wskazówek zegara /czyli tak jakbym go zamykał/, a następnie kręcę w stronę przeciwną i czekam na dźwięk "pyk" i woila - drzwi otwarte. Gdybym przekręcił kluczyk jak bóg przykazał - czyli w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara to odpaliła by się pompka od centralnego i za cholerę bym drzwi nie otworzył. Dobra, samochód otwarty - jedne drzwi od strony kierowcy - przy tej metodzie otwierają się tylko jedne drzwi - żeby wpuścić pasażerkę mam około 5 sekund na wsadzenie klucza do stacyjki i uruchomienie zapłonu. Po uruchomieniu zapłonu w ciągu 5 sekund otwierają się wszystkie drzwi:). Jeżeli się spóźnię z zapłonem pompa centralnego mruknie i zamyka otwarte z mozołem drzwi kierowcy. Pomocy.
fazior
Berbeć

Postprzez Harry91 » 2 maja 2013, o 11:00

Sprawdziłeś może czy pompa od centralnego nie ma wilgoci. Sprawdź kostki przy niej może zasiedziały. Najlepiej wyciągi pompę i ja osusz. (po zimie zbiera się wilgoć i płytka w niej głupieje)
Harry91
Czytacz

Postprzez Dawko » 5 maja 2013, o 23:18

Może robi się zwarcie? Ostatnio także miałem problem z centralnym, ale to inna bajka, tutaj siłowniki elektryczne były kopnięte. Najlepiej podjedź do zaprzyjaźnionego elektryka i niech Ci sprawdzi napięcia i ogólnie kostki :)
Dawko
Czytacz

Postprzez fazior » 6 maja 2013, o 11:57

Spoko, rozebrałem pompkę, zgodnie z sugestią Harry91 i okazało się że parę kondensatorów wylało. Nie chce mi się z tym babrać, więc zamówiłem nową cholerę. Odezwę się i dam znać czy wymiana pomogła:).
fazior
Berbeć

Postprzez Harry91 » 7 maja 2013, o 06:52

no nowa to nowa :)
Harry91
Czytacz

Postprzez fazior » 9 maja 2013, o 08:13

Harry91 napisał(a):no nowa to nowa :)
Heh no może nie nowa nowa, rwana z passata:). Zmiana pompki nie pomogła, zachowanie zamka bez zmian. Zdjąłem gumę /tą w której schowane są kable między drzwiami a puszką/ i okazało się że dwa z kabelków są przecięte /cholernie sztywne te kabelki/, polutowałem no i poprawiło się. Teraz działa jak bóg przykazał, oprócz tego że otwiera tylko drzwi kierowcy:), żeby otworzyć całość trza zasiąść za kółkiem, przekręcić zapłon, wcisnąć i wyciągnąć nypel przy drzwiach kierowcy i woila. Ech resztę kabli sprawdziłem i są ok - nie mam pomysłu co zrobić dalej.
fazior
Berbeć

Postprzez VW1996 » 9 maja 2013, o 09:02

Gdzie znajduje się cała centralka w golfie,bo również mam taki problem i gdzie te kostki są?
VW1996
Czytacz

Postprzez pablomed » 10 maja 2013, o 20:28

fazior, jeśli jedne drzwi otwierają się od uruchomionej pomki a pozostałe nie to nie jest to już kwestia elektryczna tylko pneumatyczna - zwykle nieszczelne węzyki z pomki do zamków - tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałem twój opis.
VW1996, wszystko jest na forum, pomka razem z układem elektronicznym do centrala jest przy prawej lampie w bagażniku
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka