Problem z działaniem szyby el. pasażera

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez zakwas » 19 sie 2012, o 23:32

Witam. ;-)

Mam spory problem z działaniem szyby elektrycznej ze strony pasażera w wersji 3d.
Od czasu do czasu mechanizm działania szyby przestaje działać(z obydwu przycisków) i nie domyka się również z kluczyka.Po upływie jakiegoś czasu wszystko wraca do normy,jak jej czapka stoi. :mrgreen:

Sprawdziłem przewody,zasilania i masy,bezpieczniki ,jednym słowem rozebrałem wszystko i złożyłem jeszcze raz do kupy..
Jakieś sugestie bądź rady? Byłbym wdzięczny :cry:
zakwas
Czytacz

Postprzez pablomed » 19 sie 2012, o 23:43

Na tym etapie wypada wziąć miernik i posprawdzać napięcia i masy ale już na wtyczce silnika. Jeśli tam będą to uszkodzenie jest w module silniczka albo w samym silniczku.
Jednak sto razy częściej taka awaria dotyczy jednak okablowania - najczęściej łamią się kable nawet wewnątrz na oko dobrej izolacji w przelotce do drzwi. Słyszysz przekaźniczek w drzwiach kiedy próbujesz uruchamiać w chwili kiedy szyba nie działa?
pablomed
Members

Postprzez revor » 20 sie 2012, o 12:52

Mam podobny problem - teraz przestała działać już na amen i nie słychać w ogóle nawet przekaźnika jak klikam przycisk. Czy to może być wina zużytych szczotek w silniczku? Czy będę musiał wymieniać mechanizm?
Dodam, iż sprawdzałem napięcie na kablach (po odłączeniu kostki od silniczka) i wszystkie prądy dochodzą.
Zapraszam do skomentowania mojego Golfera ;)
http://www.golf3.pl/topics2/golf-mk3-aam-vt37083.htm
revor
Badacz tematu

Postprzez zakwas » 20 sie 2012, o 20:23

Dziękuje za odpowiedź
W momencie kiedy sterowanie szybą przestawało działać nie było słychać przekaźnika,napięcia sprawdzałem - dochodziły.
Po godzinie wszystko wróciło do normy i szyba się otwierała..zdarzyło się to już wiele razy.
Myślicie,że może to być wina sterownika ? :cry:
zakwas
Czytacz

Postprzez pablomed » 21 sie 2012, o 17:49

W tej sytuacji tak, ale pewności jeszcze brak. Ja miałem uszkodzony jeden z elementów modułu, naprawiłem ale było łatwo bo dioda pękła tak że było widac. Idealnie byłoby pożyczyć od kogoś moduł na próbę, zdaje się nawet z drzki kierowcy można wtyczka chyba pasuje .
pablomed
Members

Postprzez zakwas » 30 sie 2012, o 17:29

narazie po wszystkich zabiegach działa :mrgreen: i nawet domyka z kluczyka.
Więc daj Boże..niech tak dalej hula .Dziękuje za wszystkie sugestie i porady :-)
zakwas
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka