problem z elektrycznymi szybami i szyberdachem

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez kwadrat224 » 6 maja 2013, o 16:13

mam problem od niedawna nie działa mi otwieranie i zamykanie tylnej szyby od pasażera i zamykanie szyberdachu z pilota co może być przyczyną ??
moje 20 jahre

moj-golf/golf-3-by-kwadrat224-t47936.html

Aktualnie golfik na Sprzedaż :D
kwadrat224
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 8 maja 2013, o 08:25

dokładniej opisz co z tą szybą, nie działa wcale czy np z prczcisków w konsloi działa wa w dzrwoach nie, czy domyka się z pilota, czy dach domyka się z kluczyka w drzwiach. Bo na razie nie wiadomo. Sterownik pilota ma podawac impuls na zamykanie szyb i dachu na kabel szary wiązek dzrwio lub pompki - dolutowany w dowolnym miejscu. Z kolei z modułów szyb wychodzi kabel zielono czarny - i on odpowiada za domykanie dachu więc we wtyczcce szybra sprawdź czy pojawia się na nim plus przy próbie zamykania z pilota lub z kluczyka przytrzymanego w drziwach "na zamknięcie"
pablomed
Members

Postprzez kwadrat224 » 9 maja 2013, o 13:04

hmmm pogrzebałem w skrzynce i się na jakiś czas naprawiło teraz znowu nie chodzi, szyberdach chodzi całkowicie ale nie zamyka się z pilota a szyba nie chodzi ani z konsoli przy kierowcy ani przy drzwiach
moje 20 jahre

kwadrat224
Badacz tematu

Postprzez tokarszczak » 9 maja 2013, o 17:51

Co do szyby to sprawdź wiązki, które idą z drzwi do wnętrza auta, po odsłonięciu gumy będziesz widział, może jakiś przewód się przetarł. Ja tak miałem w obydwu tylnych drzwiach.
tokarszczak
Czytacz

Postprzez kwadrat224 » 9 maja 2013, o 20:22

No i musi być jakaś zależność miedzy szybami a szyberdachem, gdyż jak działa otwieranie/zamykanie szyb to działa zamykanie szyberdachu z pilota odkryłem też że jak się mocniej trzaśnie drzwiami tymi co nie działa podnoszenie szyby to wtedy zaczyna wszystko nagle chodzić,

Czyli muszę rozebrać boczek i posprawdzać kabelki i łączenia itp :P
moje 20 jahre

kwadrat224
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 10 maja 2013, o 20:13

oczywiście że jest zależność, nawet podałem ci kolor kabla który wychodzi z każdego modułu szyby łączy się w jeden w okolicy skrzynki i biegnie do szybra. To jest jakiś brak kontaktu i niestety nie znajdziemy konkretnego miejsca za ciebie. Sprawdź jak domykanie szyb i dachu działa z kluczyka trzymanego na "zamknięcie" w drzwiach bo jeśli normalnie to winne jest połaczenie sterownika od pilota z instalacją auta lub sam ten sterownik
pablomed
Members

Postprzez kwadrat224 » 11 maja 2013, o 10:39

kabelek był przepalony w wtyczce i zaśniedziały jakiś taki czerwono zółty gruby i nie łaczył z tym mechanizmem od szyb a mechanizm bross czy jakoś tak pisało na nim :) problem rozwiązany :)
moje 20 jahre

kwadrat224
Badacz tematu

- - -

Powrót do Elektryka