Problem z Elektrycznymi Szybami z tyłu

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez freez3r18 » 4 gru 2011, o 00:24

Witam otóż mam problem taki jak w temacie niedawno :-D stałem się posiadaczem golfa III 94r. :-) i staram się go doprowadzić do lepszego stanu zabrałem się więc za szyby z tyłu od razu sprawdziłem czy kable nie są popękane i okazało się że są tak wiec rozebrałem drzwi wyjąłem wiązkę kabli polutowałem i podłączyłem z powrotem do drzwi jednak ta sama sytuacja co przed polutowaniem brak podświetlenia na przycisku i brak reakcji po jego wciśnięciu również z przodu na konsoli nie działa być może gdy kable były pozrywane to się coś stykało i zwarcie poszło tylko czy wtedy nie powinny działać szyby z przodu czy one są podłączone pod inny bezpiecznik jeżeli tak to gdzie go znajdę dodam ze nie działają szyby z lewej i prawej na obu niema podświetlenia i żadnej reakcji po wciskaniu przycisku
freez3r18
Berbeć

Postprzez pablomed » 4 gru 2011, o 01:14

niema osobnego bezpiecznika. W aucie jest funkcja uruchamiania drzwi z kluczyka w drzwiach przednich - poprzez dłuższe przytrzymanie go w pozycji na otwarcie lub zamknięcie. Sprawdź czy w ten sposób działają tylne szyby czy nie. Jeśli zadziałają z kluczyka - problemu szukaj na odcinku we włączniku w konsoli i jego wiązce aż do drzwi tylnich. Brak podświetlenia może się wiązać z uszkodzeniem tego włącznika w konsoli - jeśli na nim włączysz blokadę tylnich szyb to podświetlenie nie będzie
pablomed
Members

Postprzez freez3r18 » 4 gru 2011, o 01:35

Domykanie drzwi po przez przekręcenie kluczyka działa tylko na przednie szyby. a jeżeli jest włączona blokada na konsoli to domykanie z kluczyka działa czy nie ?
freez3r18
Berbeć

Postprzez pablomed » 4 gru 2011, o 13:54

działa nawet przy włączonej blokadzie. W tej sytuacji ciężko wskazać konkretne miejsce usterki i trzeba po prostu szukać ze schematem w ręce. Jeśli chce ci się rozbierać drzwi to podnośniki tylnych możesz sprawdzić przez wpięcie ich do wtyczki przednich. Schematy są a na forum, trochę tych kabli tam jest ale na spokojnie - nic strasznego. Skoro oba tyły nie działają to szukałbym gdzieś w okolicy skrzynki bezpieczników, wiązki centralnej, włącznika w konsoli itd
pablomed
Members

Postprzez revor » 4 gru 2011, o 14:40

Rozbierz słupek między drzwiami przednimi i tylnymi i sprawdź to złącze euro które tam jest. Poruszaj kablami w rożne strony, doginaj je, poprawiaj kostki i obserwuj reakcje ;-)
Zapraszam do skomentowania mojego Golfera ;)
http://www.golf3.pl/topics2/golf-mk3-aam-vt37083.htm
revor
Badacz tematu

Postprzez freez3r18 » 4 gru 2011, o 15:09

Dzięki za pomoc problem rozwiązany w prawych drzwiach zerwany kabelek od masy i poodczepiane kabelki od kostki w słupku a w lewych jakiś idiota ściął wszystkie bolce w kostce i teraz muszę kupić nową wiązkę lub samą kostkę i lutować nie mam pojęcia co ten koleś chciał przez to osiągnąć ale cóż

A czy można zamiast wymieniać wiązki w drzwiach wsadzić w kostkę szpilki od strony wejścia kabli ? powinno połączyć obydwie strony z dyskiem od komputera to działało
freez3r18
Berbeć

Postprzez pablomed » 4 gru 2011, o 18:07

Wszystko możesz zrobić co zapewni pewne połączenie. Ale jeśli wybierzesz się do lepszego sklepu motoryzacyjnego to dostaniesz identyczne jak oryginalne stalowe konektorki (nie kupuj żółtych miękkie są), które zaciśniesz na kabelkach i będą pasowały w oryginalne wtyczki. Koło mnie w sklepie sa takie co prawda po około 1.50 za sztukę ale masz fachowo, ostatecznie nie raz zrobi się sytuacja że będziesz musiał wtyk drzwi wykręcać dla jakiejś naprawy więc lepiej niech to będzie zrobione jak w oryginale.

A ten koleś nic nie chciał osiągnąć, po prostu nie umiał wpiąć odpowiednio wtyku połamał konektory i potem je odłamał. Jeden blacharz zrobił mi taki sam prezent
pablomed
Members

Postprzez freez3r18 » 4 gru 2011, o 23:57

Nie ten koleś na pewno ściął bo widać na całej kostce ślady i to chyba użył do tego fleksa bo są ślady okrągłe jakby od tarczy od fleksa połączyłem szpilkami szyba zaczęła chodzić ale dym z kabli zaczął lecieć kupie sobie na szrocie całe wiązki i podłącze

Temat Do Zamknięcia
freez3r18
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka