problem z elektryką, czujnikiem stop oraz domykaniem szyberd

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez cultstyle » 9 lut 2014, o 14:06

Witam, mam problem którego nie ma chyba nigdzie opisanego, mianowicie podczas postoju bez przekręconego zaplonu gdy uchylona jest szyba kierowcy, po naciśnięciu hamulca słychać jakby przekaźnik i domyka mi szybę, natomiast podczas jazdy po naciśnięciu hamulca domyka się szyberdach. Zauważyłem też że gdy podczas nie przekręconego zapłony włączę światła pozycyjne i manętkę przeciągnę na długie to włącza mi się nawiew kabiny. Wie ktoś co to może być lub spotkał się z czymś takim ? :D
cultstyle
Berbeć

Postprzez łukasz1983 » 9 lut 2014, o 14:45

cultstyle, Co do pierwszego problemu to nie jestem pewny na bank,ale mi to wygląda na coś z masą,a raczej jej brak.

cultstyle napisał(a):Zauważyłem też że gdy podczas nie przekręconego zapłony włączę światła pozycyjne i manętkę przeciągnę na długie to włącza mi się nawiew kabiny. Wie ktoś co to może być lub spotkał się z czymś takim ?
Ten temat już był poruszany na forum,i to jest normalne.
http://www.golf3.pl/topics4/brak-swiate ... t54903.htm
łukasz1983
Members

Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez cultstyle » 9 lut 2014, o 16:04

Dzieki za szybką odpowiedź, jeden problem z głowy przynajmniej :D
A jezeli chodzi o tę mase to przy czym mam szukać masy która nie łączy?

[ Dodano: 2014-02-09, 15:05 ]
Mozliwe że to przez moduł RdW który mam odpięty i na krótko spięte w kostce ?

[ Dodano: 2014-02-10, 22:58 ]
Witam ponownie, problem nie rozwiązany, miał ktoś podobnie i podzieliłby się informacjami co sprawdzić i jak to naprawić ?
cultstyle
Berbeć

Postprzez pablomed » 12 lut 2014, o 00:49

cultstyle, nie licz na konkretną odpowiedź bo to jest awaria która może mieć wiele przyczyn, może być związana z brakiem masy w wielu miejscach, ze zwarciem kabla czujnika pedału do okablowania centrala, może być związana z zwarciem od kabli dokladanego alarmu jest takowy masz do czujnika stopu, naprawdę trudno powiedzieć ale dla wprawnego elektryka to będzie chwila szukania z miernikiem
pablomed
Members

Postprzez Chris88PL » 12 lut 2014, o 11:14

Może spróbuj odłączyć większą kostkę od lewej tylnej lampy co spowoduje wyłączenie tylnego oświetlenia, może da nam to odpowiedz czy masz zwarcie bądź ewentualny brak masy związany z tylnym oświetleniem.
Chris88PL
Czytacz

Postprzez cultstyle » 19 lut 2014, o 23:38

dzięki za odpowiedź, niestety odłączenie wtyczki i innych wtyczek nic nie dało. Nie robi mi się choinka na światłach. Więc tam musi być dobrze. Może być to wina jakiegoś czujnika stopu ? gdzie jest połączona masa od niego i od szyb elektrycznych i szyberdachu ?
cultstyle
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka