Problem z elektryką.. po włączeniu zapłonu.

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez hubert235 » 17 sty 2013, o 16:05

Witam !
Mam problem z swoim golfem 3 1.4

Otóż po przekręceniu stacyjki do pozycji zapłonowej zaczyna coś buczeć przekaźnik 167 i wszystkie kontrolki przygasają. radio wariuje włącza się i wyłącza. Przy włączeniu awaryjnych świateł (w pozycji zapłonu) zaczyna buczeć następny przekaźnik nad przekaźnikiem 167.

Czasami po przekręceniu stacyjki do pozycji zapłonowej normalnie jest prąd auto odpala, lecz nie działa wentylator, światła... tylko radio : )
Wtedy po zgaszeniu i odpaleniu ponownie wszystko jest Ok..

Proszę o Pomoc.
Nie da się tak jeździć, gdyż nie wiadomo kiedy nam auto nie odpali..
Z góry dzięki !
hubert235
Berbeć

Postprzez adams » 17 sty 2013, o 17:01

Ameryki pewnie nie odkryje jeśli powiem że to kostka stacyjki Ci się kończy. Wklep sobie w wyszukiwarkę na forum "kostka stacyjki" i poczytaj tematy z tym związane, porównasz sobie swoje objawy z objawami innych. Temat wałkowany milion razy gwarantuję że coś znajdziesz. A jeśli zdecydujesz się na wymianę to kolega z forum zrobił nawet fotoporadę o TUTAJ

Powodzenia :mrgreen:
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez slawek5t » 17 sty 2013, o 17:35

Rok temu padła mi i musiałem wymienić. Jakis czas temu znów miałem problemy z elektryką lecz okazało sie że to nie kostka stacyjki a jeden przewód był poluzowany.
Dlatego przed sprawdzaniem kostki , najpierw podociskaj WSZYSTKIE kostki z przewodami które są z tyłu skrzynki bezpieczników.

Nie zapomnij odłączyć klemy plusowej dla bezpieczenstwa :)
Potem jak nie pomoże to możesz odkrecić 2 śrubki osłony stacyjki i tam też poruszać kostkami ktore są przy manetkach oraz kostke przy stacyjce.
Ja mialem ten sam objaw że nie było świateł oraz dmuchawy. Nie było też wycieraczek (sprawdź).
Jesli sprawdzisz wszystkie kostki elektryczne to pozostaje raczej tylko kostka stacyjki .

Aha sprawdź również mase przy silniku, rozruszniku oraz na akumulatorze, może gdzies jest jakis przewód luźny. Wtedy elektryka też szaleje.
jak wszystko posprawdzasz i zostanie ci tylko do weryfikacji kostka stacyjki to sie odezwij, jest łatwy sposób aby sprawdzić ją na 100 %
Powodzenia !
Mój golfik
slawek5t
Members

- - -

Powrót do Elektryka