Problem z elektryką

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Problem z elektryką

Postprzez Tulik » 13 wrz 2012, o 09:36

Witam :-) od razu zaznaczam ze jestem tu nowy i nie bardzo łapię jak tu się poruszać.

Zeszłej zimy miałem problem z szybami. Moje auto posiada system "komfort" i zimą gdy chcę otworzyć auto szyby same mi opadają, a gdy chce je zamknąć przytrzymując kluczyk to nie ma reakcji, dopiero po rozgrzaniu silnika szyby domykam przyciskami od środka. Chcę sie poradzić co mam w tej sytuacji zrobić żeby zimą sytuacja się nie powtarzała :-D Z góry dziękuję :-)
Tulik
Berbeć

Problem z elektryką

Postprzez pablomed » 13 wrz 2012, o 09:57

Co do opadania szyb zimą podejrzewam że brudna wkładka w zamku nie wraca do połozenia wyjściowego pinowego, w związku z tym włącznik (ten sam co do zamka centralnego) pozostaje zwarty w pozycji "otwórz" i stąd ten objaw. O ile piszesz o otwieraniu z kluczyka w drzwiach.
Brak domykania - sprawdź również z drzwi pasażera, ale na ogół winny jest wyżej wspominiany włącznik w zamku lub jego kabel szaro-czerwony klub szary złamny w przelotce do drzwwi (wówczas zamek centralny nie otwiera się po lekkim ruszeniu kluczykiem tylko dopiero po silniejszym przekreceniu o 90 stopni). Więc opisz jak działa zamek centralny i szyby z obu drzwi przednich to pomoże zróżnicować przyczynę.
pablomed
Members

Postprzez Tulik » 13 wrz 2012, o 10:27

Centralny zamek działa prawidłowo. Ten problem z szybami występuje tylko zimą gdy chce otworzyć samochód, centralny wtedy działa ale szyby opadają. Sprawdzę tą wkładkę i włącznik. A co do drzwi pasażera to nie działają bo gdy chcę je otworzyć to słychać że się mechanizm włącza ale zaraz odbija i szyba się nie otwiera.
Tulik
Berbeć

Postprzez paxstor » 13 wrz 2012, o 10:37

A ja myślę że, masz brudne prowadnice i możliwe że, tą wkładkę jak kolega wyżej napisał, w zimę cały brud i smar robi się gęsty i silnik nie ma siły zamknąć szyby, a jak się rozgrzeje to wszystko się rozpuszcza i jest ok

Przeczyść prowadnicę po których suwa się szyba i zamek, powinno wystarczyć ;-)
paxstor
Members

Postprzez Tulik » 13 wrz 2012, o 10:46

Dzięki za pomoc :D
Tulik
Berbeć

Postprzez pablomed » 13 wrz 2012, o 19:34

Tulik, chodziło mi o uruchamianie centrala i wszystkich szyb z kluczyka w zamku drzwi pasażera, ma działać tak samo jak od kierowcy zamykanie i otwieranie centrala oraz wszystkich szyb
pablomed
Members

Postprzez Tulik » 14 wrz 2012, o 00:16

działa tak samo, ale mi chodzi o to ze ten problem jest tylko zimą, ale zrobię tak jak radzicie :-D
Tulik
Berbeć

Postprzez pablomed » 14 wrz 2012, o 20:38

skup się na wkładce zamka, najlepiej wyjmij klamkę - opisy na forum - i jakimś rzadkim smarem potraktuj bębenek w klamce i ruchomą plastykową częśc w zamku w drzwiach do której wchodzi wiosełko z klamki
pablomed
Members

Postprzez mlodystm » 17 wrz 2012, o 12:38

Witam. Mam taki problem. Kupiłem jakiś czas temu golfika, poprzedni własciciel miał pod światła podłaczony pobudzacz do tuby, na szybko przy sprzedazy wyciągnął tube i teraz właczam światła jest okej, a przejade się troche i powłaczam pare razy kierunki to mam taki problem. Podczas naciśnięcia STOPu włączają się obydwa kierunki tak jakby awaryjne lecz nie migają tylko są stałe, po puszczeniu hamulca kierunek działą normalnie przerywanie. Musze wtedy wysiąść i poruszaj przy kostce od lewego światła z tyłu i wszystko ok. Wie ktoś coś więcej , a może ktoś miał taki problem, aby mi pomóc ? Golf 3 1.8benzyna/gaz
mlodystm
Czytacz

- - -

Powrót do Elektryka