Problem z kierunkowskazami

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Mario618 » 3 lis 2014, o 10:55

Witam forumowiczów.

Od dwóch dni mam pewien problem, przybliżę genezę jego powstania jak i opisze co się dokładnie dzieje.
Zaczęło się to dwa dni temu, uruchomiłem silnik mojego Golfika (1.6 AEE), ruszyłem i wyjeżdżając z osiedla włączyłem lewy kierunkowskaz i tutaj moje zdziwienie bo ani kontrolka ani same światła kierunkowskazu nie wykazywały działania. Przystąpiłem do podstawowego testu podczas jazdy włączając lewy następnie prawy kierunkowskaz oraz światła awaryjne, żadne z wymienionych świateł nie działało. Pomyślałem, że to pewnie bezpiecznik ale nie zgadzało mi się to, że po włączeniu świateł awaryjnych sama kontrolka (ta na kolumnie kierowniczej, która włącza się światła awaryjne) cały czas świeciła (tak jakby była na zwarciu) ale światła nie działały, następnym powodem do zadumy było to, że po pewnym czasie (podczas tej samej trasy) kierunkowskazy oraz światła awaryjne zaczęły działać.

Teraz napisze pokrótce moje spostrzeżenia:
1. Kierunkowskazy oraz światła awaryjne przestają działać z losowością, która dla mnie jest nie zrozumiała tzn. nie ma logicznego połączenia z żadnym zdarzeniem ani warunkami atmosferycznymi.
2. W momencie kiedy włączam kierunkowskaz, a on nie działa nie słyszę pracy przekaźnika.

Moim zdaniem pada przekaźnik ale wolę zasięgnąć radę na forum bo może miał już ktoś identyczny przypadek i mi pomoże. Wie ktoś może, który moduł przekaźnikowy jest z kierunkowskazów? Oraz jakby ktoś podał mi typ/model abym mógł go zakupić.
Proszę o sugestie i rady.
Mario618
Berbeć

Postprzez martinfp » 3 lis 2014, o 13:36

Hej miałem to samo u mnie winny był przekaznik
martinfp
Badacz tematu

Postprzez Pawlos » 3 lis 2014, o 14:22

Witaj
Miałem podobną sytuacje w Vento, czasem nie działały kierunkowskazy a jak włączałem światła awaryjne kontrolka przy kierownicy cały czas świeciła. Na początku szukałem uszkodzonego bezpiecznika niestety nie znalazłem. Poczytałem trochę forum i doszedłem do wniosku ze odpowiedzialny za to będzie przekaźnik , dokładnie nie pamiętam nr 21 lub 22. Po wyjęciu okazało się, że popękały luty (te przy nóżkach). Wszystkie luty zostały poprawione i kierunki śmigały jak trzeba. Proponuje Tobie właśnie pójść tą drogą, istnieje duża szansa ze rozwiążesz problem sam bez pomocy "majstrów"
Pozdrawiam ;-)
Pawlos
Czytacz

Postprzez Gesiu_15 » 3 lis 2014, o 14:27

Mario618, sprawdź przekaźnik , podmień na drugi sprawny i zobaczysz czy to przekaźnik na 100 % ;-) .

Obrazek
Gesiu_15
Moderator Globalny

Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Mario618 » 5 lis 2014, o 15:44

Przepraszam za brak aktywności w temacie ale oprócz auta ja się troszkę "popsułem" coś mnie złapało. Sprawdzę to teraz na dniach albo w weekend i napiszę co faktycznie było przyczyna.

@Pawlos Dzięki za radę, sprawdzę czy lut jest ok, jakby się okazał niepewny to go poprawię.

@Gesiu_15 Dzięki serdeczne za schemacik :ok:. Jeszcze zapytam czy to co zaznaczyłeś na rysunku (przekaźnik) R3 jest od kierunków? Bo jest tam opis - Sterowanie silnikiem.
Mario618
Berbeć

Postprzez Gesiu_15 » 5 lis 2014, o 16:03

Mario618, to taki obrazek na to nie patrz bo nie ja to zaznaczałem :)
Gesiu_15
Moderator Globalny

Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - - potega tradycji wino

Powrót do Elektryka