Problem z ładowaniem akumulatora

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez uzar_007 » 22 kwi 2011, o 07:24

Witam. Chlopaki mój problem polega na ładowaniu akumulatora ponieważ w czasie jazdy samochod traci zasilanie a aku jest calkowicie rozladowany. Podczas jazdy widać jak swiatła mrugaja raz jaśniej a raz ciemniej i nie wiem czy to jest wina alternatora czy może rozrusznika a sam akumulator kupilem nowy w lutym i problem jest ten sam jak przed jego wymiana. Jakis czas temu sprawdzałem ladowanie i jest troszke ponad 15V a dzis zamierzam sprawdzic pobor pradu. Cos mi się zdaje ze może być to wina rozrusznika poniewaz rok temu latem zawiesil mi sie rozrusznik i po ok 4 minutach zjarzylem i musialem odlaczyc kleme a od tego czasu dziala on trochę glośniej przy odpalaniu. Co wy o tym myślicie?Co może byc przyczyną takiego zachowania mojego auta?
uzar_007
Berbeć

Postprzez michaal » 22 kwi 2011, o 13:20

Prędzej szczotki od alternatora są na ukończeniu. Wymieniałeś może regulator napięcia. Jeśli nie to warto zajrzeć do alternatora w jakim stanie są szczotki, może już tak masz wyjechane.
michaal
Badacz tematu

Postprzez uzar_007 » 22 kwi 2011, o 14:35

Tak, zagladalem ale nie zwracalem na to uwagi i tylko go przeczyscilem w srodku a sam regulator napiecia wydawal sie byc ok.
uzar_007
Berbeć

Postprzez pablomed » 22 kwi 2011, o 19:48

Mierz jeszcze napięcie ładowania przy różnych obrotach silnika ale raczej alternator nie żyje. Gdyby winien był rozrusznik to zżerałby prąd na postoju również i po naładowaniu aku wieczorem do rana już by się rozładował. Raczej nadmierny pobór wtedy jak była awaria wykończył alternator. Używka ze 150 ale zmiana regulatora razem ze szczotkami może pomóc, z tym że to jest ciut działanie w ślepo - więc ryzykujesz, albo oddajesz alternator do fachowca, albo bierzesz serwisówkę w której jest opisana pełna procedura sprawdzania altka.
pablomed
Members

Postprzez uzar_007 » 23 kwi 2011, o 07:52

OK ,dzieki za pomoc. Dzis pojade zakupic uzywke albo nowke w przyzwoitej cenie:)Pozdrawiam
uzar_007
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka