Problem z mechanizmem elektrycznym szyby

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez bart111 » 7 maja 2012, o 19:31

Witam! Ostatnio uszkodzeniu uległ mi mechanizm opuszczania szyby lewy przód. Kupiłem oryginalny i okazało się, że nie pasuje on do silniczka, który mam. Kolega doradził mi, abym kupił cały mechanizm z silniczkiem. Tak też zrobiłem, niestety okazało się, że ja mam do silniczka podłączone tylko 2 przewody, a w mechaniżmie jest podłączenie na wtyczkę( moduł Brose 1997r.). Dowiedziałem się, że elektryczne sterowanie szyb było dokładane we Włoszech, skąd kupiłem golfa. Mam kombiaka, a sterowanie jest tylko na przód. Mam fachowe pytanie. Czy da się jakoś obejść ten moduł, aby podłączyć silniczek tymi dwoma przewodami, które miałem w tym starym silniczku? Nie zależy mi na domykaniu się szyb z centralnego, pilota, czy też na innych bajerach. Chcę, aby szyba zamykała się i otwierała. W boczku mam standardowe przyciski, w lewym podwójny, a w prawym pojedyńczy. Pozdrawiam.
bartolo
bart111
Berbeć

Postprzez pablomed » 9 maja 2012, o 00:06

po prostu podłącz te dwa kable bezpośrednio pod silnik z pominięciem modułu, łatwo znajdziesz odpowiednie miejsca po odkręceniu pokrywki modułu . Będzie działać, lecz problem (właściwie niebezpieczeństwo) jest taki że moduł ma w sobie układ odcinający zasilanie silnika po natrafieniu szyby na przeszkodę, a ty tego się z modułem razem pozbędziesz. Trzeba będzie uważać. I nie można wtedy zamontowac domykania szyb w typowy sposób - no ale skoro nie chcesz tego to no problem.
Skoro masz już jeden oryginał - rozważ kupno drugiego będzie troszkę nowocześniej.
pablomed
Members

Postprzez bart111 » 10 maja 2012, o 18:51

Czyli szyba bedzie normalnie funkcjonować, pozbawiona ona będzie jednak różnych funkcji domykania i przeciążeniówki, a moduł zostanie całkowicie odłączony?
bartolo
bart111
Berbeć

Postprzez pablomed » 11 maja 2012, o 21:35

tak, dwa obecnie występujące kable dołączysz do dwóch blaszek wychodzących z silnika, która w fabrycznym oryginale służą do połączenia elektrycznego silnika z modułem. I będzie działać, ale jeśli za długo przytrzymasz przycisk szyby po jej zamknięciu to nic nie odłączy prądu, spali się bezpiecznik , są tez chyba takie bezpieczniki które rozłączą prąd przy przeciążeniu ale nie spalą się tylko po chwili znowu zadziałają, nie siedzę w temacie ale taki byłby najlepszy
pablomed
Members

Postprzez robercik » 12 maja 2012, o 12:55

jak nie bedziesz mial tego modułu odcinajacego w razie przeciazenia to na pewno szlag trafi ci ten mechanizm lub utniesz sobie lub komus jakąs czesc ciala
robercik
Badacz tematu

Postprzez bart111 » 18 maja 2012, o 10:42

Temat można zamknąć. Dżięki za pomoc.
bartolo
bart111
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka