Problem z odpaleniem, wyladowany akumulator

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez maciek92ns » 20 lut 2013, o 00:05

Witam. Jest to moja pierwsza aktywność więc proszę o wyrozumiałość :-D problem wygląda tak. Odpaliłem rano Golfika (1.8 benzyna + LPG) pojechałem do sklepu. Porobiłem zakupy, wróciłem do auta, przekręcam kluczyk a tu żadnej reakcji. Podniosłem maskę bo myślałem ze klema (+) szwankuje ale wszystko ok. Nagle zobaczyłem ze koło rozrusznika się coś dymi i śmierdzi spalenizną to już wiedziałem ze padł. Odpaliłem go na popych. W drodze do domu koło stacyjki od kluczyka zaczęło się coś dymić i przestało, to było chwilowe. Dojechałem do domu, później znowu chciałem go odpalić, przekręcam kluczyk a tu nic, zero reakcji z tym że wgle prądu nie było. Światła nie działały nic, tak jakby wyładowało NOWY akumulator.. wie ktoś co jest grane ? wiem ze muszę napewno rozrusznik wymienić ale czy to on spowodował to zwarcie kolo stacyjki i wyładował mi akumulator ?? Czekam na odpowiedz :)
maciek92ns
Berbeć

Postprzez trojeczkaGT » 20 lut 2013, o 00:23

sprawdz tez kostke stacyjki bo moglo sie kuku narobic. no zwarcie takie moglo zalatwic aku
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez maciek92ns » 20 lut 2013, o 00:26

To czyli wszystko wina rozrusznika ?
maciek92ns
Berbeć

Postprzez pietrasiak2 » 20 lut 2013, o 08:48

Nie koniecznie. Odepnij aku,posprawdzaj połączenie plusowe z aku do rozrusznika i altka tzn czystość połączenia i najważniejsze czy kable nie są przetarte , nadpalone. Jak to posprawdzasz to zobacz w rozruszniku czy nie upaliło plecionki idącej z cewki do szczotkotrzymacza (szczotek) jeśli w tej okolicy pojawił się dym (może być nadpalona lub upaliła się). Co do dymu w okolicy stacyjki to sprawdź oczywiście kostkę i okablowanie , oraz zespół manetek.Daj znać co i jak :-) :-) :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez maciek92ns » 23 lut 2013, o 10:26

Juz wszystko wiem. Problemem był zepsuty rozrusznik który całkowicie rozładowywał akumulator. Założyłem nowy i wszystko jest elegancko :) a co do tego dymu pod stacyjka to wszystko tam jest ok :P dzieki za pomoc pozdrawiam :)
maciek92ns
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka