Problem z potencjometrem przepustnicy

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez bossy20 » 12 cze 2012, o 08:55

Witam wszystkich.
WV golf III 1992r. 1.8 Automat LPG.
Od niedawna mam problem z potencjometrem przepustnicy, wariują obroty przy starcie itp.
Byłem u mechasa powiedział, że to potencjometr, lecz nie sprawdził na ile pinów jest i kazał kupić to mi wymieni i ustawi. No to zadowolony tym faktem, że już zdiagnozowałem usterkę wróciłem do domu usiadłem do komputera i prowadziłem przeszukanie allegro.pl. Znalazłem, dzwoniłem do sprzedającego aby się upewnić czy na 100% będzie pasować powiedział, że tak. Nowiutki potencjometr zawiozłem do mechasa ten spojrzał i powiedział, że nie dobry, ponieważ ma 4 piny a ja potrzebuje 7 pinów. Szukałem na allegro z 7 pinami i nic nie mogę znaleźć, moje pytanie jest takie czy mógłby ktoś doradzić mi co mam teraz zrobić ? Czy da się może ten z czterema pinami jakoś przerobić, podłączyć bo kurde nie mogę nigdzie znaleźć.

Pozdrawiam.
bossy20
Berbeć

Postprzez michaal » 12 cze 2012, o 13:43

Nie szukaj pod nazwą potencjometr przepustnicy tylko silnik korkowy. Potencjometru w twoim aucie nie ma. Weź jeszcze sprawdź czy to ma być napewno 7 pinów. Na allegro są takie co maja 4 i 6 pinów
michaal
Badacz tematu

Postprzez Imper » 12 cze 2012, o 20:04

michaal, kolego mylisz sie. We wszystkich silnikach na monowtrysku jest cos takiego jak potencjometr przepustnicy inaczej zwany czujnikiem stopnia otwarcia przepustnicy itp itd. z Tego co pamietam chyba on mial tylko 4 piny. Kolego mozesz cyknac fotke tej wtyczki u Ciebie?
Imper
Members

Postprzez trojeczkaGT » 12 cze 2012, o 20:32

potencjometr przepustnicy u nas w golfach nazywa sie TPS ;p i zamiast kupic nowy polecam cala przepustnice
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez K@mil » 12 cze 2012, o 20:40

Z tego co wiem to w silnikach AAM przy automatycznej skrzyni biegów wystepują Potencjometry na 7pinów :) i tutaj zaczynają sie schody :) ponieważ taki potencjometr jest cieżki do znalezienia w zamienniku :P kiedyś sam szukalem dla kolegi i nie mogłem znaleść...
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Imper » 12 cze 2012, o 22:51

TPS to po prostu skrot angielskiej nazwy. Po polsku to czujnik polozenia przepustnicy innnymi slowy potencjomentr. Apropo calego watku to nie doczytalem ze to jest automat. Rzeczywiscie to moze komplikowac sprawe
Imper
Members

Postprzez bossy20 » 12 cze 2012, o 22:54

imper - fotkę mogę cyknąć dopiero jutro po południu.

K@mil- to mnie nie pocieszyłeś chyba, że poszukam gdzieś na szrociku może będą mieli najwyżej używkę kupie. Bo na przepustnice na razie mnie nie stać.

TrójeczkaGT - i tak bym musiał znaleźć przepustnicę z potencjometrem na 7 pinów.

P.S. na 1000% jest 7 pinów liczyłem z 5 razy.
Dzięki wszystkim za rady jak coś jutro wrzucę foty tej wtyczki.
Pozdrawiam.
bossy20
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka