Problem z przekaźnikiem 167 (pompy paliwa)

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez VirtualLife » 11 sie 2011, o 10:27

Witam wszystkich. Mam Golfika 3 94r. 1,6 benzynę i mam następujący problem.
A mianowicie po przejechaniu bez przerwy odcinka ok 20km auto zachowuje się tak jakby skończyło się paliwo i gaśnie. Wymieniłem już pompę paliwa, i mechanicznie wszystko jest w porządku. Ale bardzo mocno grzeje się PRZEKAŹNIK 167 od pompy. Jego też już wymieniłem i nie wiem co jest grane. Czy będę musiał jednak udać się z autem na komputer i oddać go do elektryka, czy może sam poradzę sobie z tym problemem.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich.
VirtualLife
Berbeć

Postprzez nicolle27 » 11 sie 2011, o 17:26

witam, mialam bardzo podobna sytuacje, rowniez mam golfa 1,6 benzynka z 94 roku, nie znam sie na tym, ale u mnie auto wogole nie chcialo odpalac, a powodem tego byl brak sygnalu na przekaznik pompy z modulu czy komputera (nie wiem dokladnie jak to sie nazywa) :) wystarczyla jedna wizyta u elektryka, ktory zrobil "obejscie" i auto smiga tak juz 3 lata :)
nicolle27
Berbeć

Postprzez pablomed » 11 sie 2011, o 21:33

VirtualLife, jeśli silnik w ten sposób zgaśnie sprawdź z pomocą kolegi czy jest iskra, opis bardziej pasuje do awarii układu zapłonowego, najczęściej czujnik halla lub cewka.
pablomed
Members

Postprzez VirtualLife » 12 sie 2011, o 10:50

pablomed, ale ona ma iskrę cały czas, bo sprawdzałem juz chyba wszystkie mechaniczne mozliwosci i jest ok. A tak jak napisalem wczesniej przekaznik sie tak grzeje ze ledwo go w rece mozna utrzymac.
I mi sie wydaje ze wlasnie to grzanie sie powoduje ze odcina mi pompe na chwile. Tylko nie wiem czemu sie grzeje...:/
VirtualLife
Berbeć

Postprzez pablomed » 12 sie 2011, o 11:45

nie widze innej przycznyn tylko jakiś niekontakt na jego nóżkach. Moze pogmerasz coś przy jego gniazdach w skrzynce może któreś jest wypalone. Bo gdyby pobór opradu z przekaźnika był aż tak duży to powinien paść bezpiecznik, masz chyba silnik ABU, na tym przekaźniku "wisi" jeszcze grzałka sondy lambda i wtryskiwacz niby mogłoby tam powstac jakies zwarcie ale wątpię, jak napisałem powinien spalić sie bezpiecznik.
Więc reasumując propnuje dokładnie sprawdzić te gniazdka na przekaźnik, a przed dalszymi pytaniami musisz napisać typ silnika bo 94 to rok graniczny wczesniej były silniki ABU, a potem AEA, AEE na wielpunkcie i 100 konne AEK
pablomed
Members

Postprzez general » 21 gru 2011, o 21:52

VirtualLife, Witam mam ten sam przypadek tyle że mój przejedzie 5km i 10s postoju.Czy udało się rozwiązać twój problem i co to było ? dzięki za każdą odpowiedż. ;-)
general
Berbeć

Postprzez PeeS » 6 mar 2012, o 17:05

witam w moim przypadku akurat nie odpala na beznzynie ale gdy przytrzymam przekaznik pompy paliwa opala i chodzi dopuki trzymam przekaznik gdy puszcze auto gasnie ;/... prosze o pomoc :) z gory dziekI:)
PeeS
Berbeć

Postprzez tomaszek0891 » 23 lut 2013, o 20:43

witam mam problem tego typu jak otworze przednia maskę odpalę auto chodzi bez problemu zamykam maskę gaśnie nie mam żadnych zabezpieczeń typu odcięcie zapłonu jest jakiś przekaźnik co idzie do gaźnika i jak nim ruszam to coś tam cyka i zależy jak go położę to odpali autko nie wiem co to może być podpowie ktoś co na to poradzić :shock:
tomaszek0891
Berbeć

Postprzez pablomed » 24 lut 2013, o 00:58

Przekaźnik odcinający wtrysk podczas pracy na LPG. Popraw jego złączki, ew wymień go to jest standardowy przekaźnik taki sam jak do świateł się zakłada, kilka złotych, coś takiego http://allegro.pl/przekaznik-samochodow ... 89639.html
pablomed
Members

Postprzez tomaszek0891 » 24 lut 2013, o 13:32

dzięki pablomed za podpowiedz jutro wymienię i zobaczę czy to ta przyczyna czy możne inna a powiedz mi możne wiedział byś cos na temat taki dziala mi sptyskiwacz z tylu a wycieraczka nie wymieniłem przekaznik ten od wycieraczek i mycia i to samo czy od tylnej jest jakis inny moze przekażnik z góry dzieki
tomaszek0891
Berbeć

- - -

Powrót do Elektryka