problem z radiem

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

problem z radiem

Postprzez LukTychy » 20 kwi 2011, o 20:32

chłopaki mam problem...

przełożyłem sobie z mojego auta radio do auta od ojca którym teraz śmigam i... po ustawieniu np. bassu czy LOUD to wszystko jest ok. a gdy wyciągne kluczyk ze stacyjki to cała pamięć zapisanych ustawień sie poprostu traci... i wszystko trzeba na nowo ustawiać... co może być przyczyną??? dodam że jak miałem tego JVC w mojej trójce to nie było żadnego problemu z pamięcią... POMOCY...
LukTychy
Members

problem z radiem

Postprzez prezesik » 20 kwi 2011, o 20:50

napewno masz podłączony (+) radia pod stacyjkę. Trezba zmienić, aby czerwony kabelek był podłączony na stałe pod (+) - jest to podtrzymanie pamięci, wtedy nie będzie gubił zapisanych stacji itp.

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 29,r:3,s:0
prezesik
Members

Postprzez pablomed » 21 kwi 2011, o 00:00

radia mają na ogół kabelki ze złączkami umożliwiającym zamianę miejscami plusa stałego z plusem po zapłonie. Chodzi o żółty i czerwony (od radio)na ogół. Wówczas stały po zapłonie czerpany jest ze stycznika w stacyjce włączanego od razu o włożeniu kluczyka. Jest to dość delikatny włącznik i jak lubisz głośną muzę może się zjarać, dlatego lepiej użyć przekaźnika, albo zamiast oryginalnego kabelka z tego stycznika (brązowo czerwony cieniutki) podpiąć plus po zapłonie z innego miejsca - np kabel zasilający włącznik wentylatora czarnoczerwony przy włączniku na konsoli
pablomed
Members

Postprzez LukTychy » 30 kwi 2011, o 20:02

chłopaki ponawiam temat bo zakupiłem kabelek by podłączyć sam + pod radio i akumulator by nie traciła się pamięć... tylko nie umie przeciągnąć tego kabla pod deską... nie wiem jak sie za to zabrać... Pomocy!!! :)
LukTychy
Members

Postprzez Zico63 » 30 kwi 2011, o 23:12

Wyjąć radio, wyjąć licznik, wyjąć włącznik główny świateł, zdemontować plastyki przed kolanami kierowcy - ukaże się wnętrze Golfa w całej krasie!
Prądu jest tam mnóstwo, np. czerwone przewody w tyle skrzynki bezpieczników - 30, 30B po spojrzeniu na ten link:
http://translate.google.pl/translate?hl ... 26hs%3DS28

Naturalnie, prace wykonujemy przy odpiętym akumulatorze a na przewodzie obowiązkowo dajemy dodatkowy bezpiecznik!
Zico63
Members

Postprzez LukTychy » 1 maja 2011, o 06:25

Zico63, NO TO SIĘ POBAWIE JAK BĘDZIE WIĘCEJ WOLNEGO NO I MUSZE ZAŁATWOĆ BEZPIECZIK... ALE JAKI???
LukTychy
Members

Postprzez Zico63 » 1 maja 2011, o 18:44

Taką oprawkę warto kupić. Widoczna czarna „czapeczka” zapobiega przypadkowemu zwarciu bezpiecznika do masy. Wartość bezpiecznika dla głównego radia zwykle jest nie większa jak 10A, co odpowiada w przybliżeniu poborowi rzędu 120W. Przy większym przewidywanym poborze bezpiecznik musi być np. 15A a przewody (także masa!) o przekroju 2,5mm².
Obrazek
Zico63
Members

Postprzez LukTychy » 5 maja 2011, o 09:50

Zico63, a powiedz mi musi być ten bezpiecznik??? bo np. jak mam w radiu to chyba nie musi co?? bo nie bardzo wiem...
LukTychy
Members

Postprzez Zico63 » 5 maja 2011, o 12:55

Powninien; nie musi ale lepiej jak jest, gdyż ten w radiu zabezpiecza układ przed ewentualnym zwarciem, ale WEWNĄTRZ radia; cały przebieg przewodu PRZED radiem nie jest zabezpieczony.
Zamontowanie takiego bezpiecznika, i to blisko wtyku stacyjki daje zabezpieczenie już od miejsca jego montażu.
Zico63
Members

- - -

Powrót do Elektryka