Problem z rozruchem nie daje znaków życia

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Masell » 16 mar 2014, o 23:30

Golf 3 CL 1.6 75km ABE 1993 r.

Witam... mam taki problem...
Autko odpalało bez problemu jeździłem i nic się nie działo... Zajechałem do kumpla na kanał aby wymienić olej z filtrem (niby nie ma to nic wspólnego z tym ale piszę po kolei) No i wymieniłem wszystko pięknie ładnie... odpaliłem silnik i tu już coś mi nie grało dziwnie falował na obrotach i zaczął gasnąć ale po chwili i kilku odpaleniach wszystko wróciło do normy... zgasiłem go i sprawdziłem filtr powietrza... no i następna próba odpalenia...
Odpalił ale obrotomierz na wolnych obrotach zaczął skakać po między 900 a 1500 obr silnik chodził równo a obrotomierz wariował.... po dodaniu gasu wzrastał razem z obrotami i znów wariował... (zgasiłem go bo bałem się że to jakieś zwarcie) no i chciałem go jeszcze raz odpalić i gdy przekręciłem na zapłon (I pozycja) na zegarach (lampka temp, oleju, aku) zaczęły mrugać a na wyśw...przebiegu zaczęły pokazywać się różne litery i cyfry na przemian i zegar tak samo i gdzieś w pobliżu bezpieczników słyszę takie ciągłe tykanie coś jakby przekaźnik. a po przekręceniu na odpalanie (II pozycja) wszystko gaśnie zegar i przebieg...

P.S. Po każdej próbie odpalenia wszystko się zeruje na zegarach... a cała elektryka w samochodzie działa... Oświetlenie wew... Zew... nadmuch klakson migacze wycieraczki...
Masell
Czytacz

Postprzez adams » 17 mar 2014, o 01:40

Przewód plusowy od rozrusznika do alternatora sprawdź. Jeśli to nie to, sprawdź przewód od akumulatora do alternatora. Jeśli to nie to sprawdź plusową klemę na akumulatorze. Jeśli to nie to, sprawdź masę od aku do budy. Jeśli to nie to , sprawdź czy nie masz po prostu zarośniętych elektrod (słupków) akumulatora lub/i klem. Na 99 % jest to któraś z powyższych przypadłości. POZDRO !! :mrgreen: Powodzenia :super:
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Masell » 18 mar 2014, o 12:36

Problem rozwiązany...
A przypadłość... Brak masy... Dzięki bardzo za rade :)
Pozdrawiam
Masell
Czytacz

Postprzez adams » 18 mar 2014, o 23:42

Masell napisał(a):Problem rozwiązany...

Noi elegancko :mrgreen: POZDRO :super:
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe