Problem z światłami pozycyjnymi

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez lukasrsv » 13 lut 2013, o 22:11

Witam
Mam dziwny problem z świeceniem jednej strony świateł pozycyjnych. Po włączeniu owych świateł i przełączeniu manetki kierunkowskazów w lewą lub prawą świecą się wszystkie światła pozycyjne( zarówno po lewej, jak i po prawej stronie samochodu), a dodatkowo zaczyna działać nawiew oraz można włączać wycieraczki. Kluczyka w stacyjce oczywiście wtedy nie ma.
Ostatnio edytowano 13 lut 2013, o 23:45 przez lukasrsv, łącznie edytowano 1 raz
lukasrsv
Czytacz

Postprzez Zico63 » 13 lut 2013, o 22:43

Jakoś niefachowo wykonane włączanie/gaszenie świateł pozycyjnych (to ich prawidlowa nazwa) razem z zapłonem. Ja wykonuję to na przekaźniku i prąd "do tyłu" instalacji nie ma prawa płynąć.
Zico63
Members

Postprzez pietrasiak2 » 13 lut 2013, o 22:54

Zico63 usuwalem ostatno taka awarie , nie uwierzysz co bylo przyczyna?
Mianowicie myslalem ze to kostka stacyjki , podejrzenie bylo sluszne , stara kostka nie "odbijala" do konca wraz z przekrenceniem kluczyka ,oczywiscie kluczy mozna bylo wyjac i efekt byl taki jak ma lukasrsv . Wlozylem nowa i cymes , z ciekawosci przelozylem stara zaczela dzialac i nie dzialac. Okazalo sie ze miala wyrobiony otwor i jak mocniej przekrenciles na"0" poz. kluczyka tez ta stara poprawnie potrafila dzialac. Ja bym sprawdzil to przekrencenie kluczyka , lub nawet wyjecie tej kostki i sprawdzenie ja na wierzchy na srubokret :-) :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez lukasrsv » 13 lut 2013, o 23:49

Zico63 napisał(a):Jakoś niefachowo wykonane włączanie/gaszenie świateł pozycyjnych (to ich prawidlowa nazwa) razem z zapłonem. Ja wykonuję to na przekaźniku i prąd "do tyłu" instalacji nie ma prawa płynąć.

Już się poprawiłem :-)
Kostka była wymieniana jakiś miesiąc temu więc raczej nie powinna już się wyrobić. Mam też radio podłączone w ten sposób że po wyjęciu kluczyka się się wyłącza więc chyba kostka działa jak należy. Ale jutro jeszcze się upewnię w tym mocniejszym przekręcenie kluczyka na pozycje "0".
lukasrsv
Czytacz

Postprzez pablomed » 14 lut 2013, o 21:10

lukasrsv napisał(a):Po włączeniu owych świateł i przełączeniu manetki kierunkowskazów w lewą lub prawą świecą się wszystkie światła pozycyjne
użyłeś "i" . Czegoś nie rozumiem? Bo jedną stronę włączasz właśnie manetką kierunków. Alarm lub sterownik centrala dokładany masz? Sygnalizuje kierunkami?
pablomed
Members

Postprzez lukasrsv » 15 lut 2013, o 16:48

Tak, mam sterownik centralnego który steruje kierunkami. Sterowanie kierunków jest podłączone do tylnych lamp. Lewa i prawa strona jest sterowana osobno przez sterownik.
lukasrsv
Czytacz

Postprzez adams » 17 lut 2013, o 00:02

pablomed napisał(a):użyłeś "i" . Czegoś nie rozumiem?

Jeżeli tam jest rzeczywiście zamierzone "i" a nie "lub" tzn że kolega lukasrsv robi dwa w jednym zamiast albo jedno albo drugie :-)

lukasrsv napisał(a): a dodatkowo zaczyna działać nawiew oraz można włączać wycieraczki.
objaw jak po przytrzymaniu manetki od długich na włączonym przełączniku świateł w pozycje "mijania". Ale jaki z tego morał to jeszcze nie wymyśliłem :mrgreen:
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez lukasrsv » 17 lut 2013, o 00:39

Dlaczego wentylator sie wlącza już wiadomo :-/ (kostka stacyjki nie zawsze do konca odbija), a co do świecenia jednej strony pozycyjnych to może rzeczywiście robie coś nie tak. Jak się włącza tylko jedną strone świateł pozycyjnych :-P
lukasrsv
Czytacz

Postprzez Zico63 » 17 lut 2013, o 00:50

Co do definicji: pozycyjne to WSZYSTKIE żarówki naokoło auta, wraz z tablicą rejestracyjną i podświetlaniem w kabinie; postojowe to pozycyjne TYLKO Z JEDNEJ, wybranej przez kierowcę strony - bez tych innych, wcześniej wymienionych.
A jak się je włącza? Główny włącznik (obrotowa gałka) musi być na # czyli całkiem wyłączony, kluczyk wyjmujemy i dźwignię kierunkowskazów dajemy jakby na lewy lub prawy kierunkowskaz. W tej chwili włączają się żarówki tej wybranej jednej strony.
Pozostawienie głównego włącznika w pozycji środkowej ("pozycyjne") spowoduje świecenie zawsze wszystkich pozycji, bez względu na to, co zrobimy z manetką.
Zico63
Members

Postprzez pietrasiak2 » 17 lut 2013, o 09:09

Tak jak Zico63 pisze posprawdzaj to działanie świateł , a tą kostkę dobrze dokręciłeś śrubeczką? :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez lukasrsv » 17 lut 2013, o 11:09

Kostka raczej jest dobrze dokręcona. Chwilowo nie mialem możliwości tego sprawdzić. A co do próby włączenia świateł tak jak należy to żadna strona się nie świeci. :-(
lukasrsv
Czytacz

Postprzez Zico63 » 17 lut 2013, o 13:08

Myślę, ze wyrywkowymi opisami czy sprawdzaniem do niczego nie dojdziemy. Należałoby zdjąć osłonę kierownicy, wyjąć włącznik główny z deski, przygotować „kontrolkę” (żaróweczkę z dwoma przewodami”), jeden z nich dołączyć do blachy i posprawdzać napięcia na przewodach w różnych położeniach kluczyka i włącznika – zgodnie ze schematami z netu czy książki. Tu opisywać poszczególne stany byłoby dość trudne, obszerne. Jak będzie trzeba jednak – napiszę.
Bo nie wiemy co się tak naprawdę dzieje.
Zico63
Members

- - -

Powrót do Elektryka