problem z szybą elektryczną

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez Grzegorz1991 » 16 lut 2012, o 21:12

witam
mam problem z szybą z przodu od strony pasazera, nie reaguje na przycisk na dodatek dodam ze zniknela w przelaczniku podswietlenie a uruchomienie szyby od strony kierowcy tez jes nie mozliwe nie dziala zrobilo sie to tak samo od siebie z gory dziekuje za pomoc
moze to tylko kostka sam nie wiem od strony kierowcy normalnie jest podswietlenie przelacznika i dziala normalnie takze tam szyba
Grzegorz1991
Berbeć

Re: problem z szybą elektryczną

Postprzez Gradon91 » 16 lut 2012, o 21:24

kolego, sformułuj bardziej po 'polskiemu' swoją wypowiedź bo trudno nam cokolwiek z tego wywnioskować ;-) na początku piszesz, że obie szyby nie trybią a na koniec dodajesz, że szyba kierowcy działa :P coś tu chyba nie tak albo ja nie rozumiem hehe
Gradon91
Czytacz

Postprzez pablomed » 16 lut 2012, o 23:18

Grzegorz1991, zawsze najpierw w tej sytuacji przegląda się kable w wiązce do drzwi, których to ci napiszę jeśli poprawisz niezrozumiały opis albo zrób to w obu, odciągasz osłonę gumową i oglądasz, zwykle któryś kabel będzie pęknięty lutujesz izolujesz i po kłopocie. Jeśli nic wizualnie nie zauważysz pozostaje kontrola z miernikiem i schematem, jeśli dasz sam radę to schematy są na forum. Sprawdź jeszcze czy szyby otwierają się i zamykają po przytrzymaniu kluczyka w drzwiach obu przednich i napisz jak jest.
pablomed
Members

Postprzez Zico63 » 16 lut 2012, o 23:24

Fakt, troska o pisownię by się mocno tu przydała - łatwiej by było...
Ale i z tego rozumiem, że lewa chodzi poprawnie a prawa nie pracuje ani z przełącznika na prawych drzwiach ani z tego na lewych; dodatkowo zniknęło podświetlenie prawego (chyba) przełącznika.
Ufff.
No to silniczek i podświetlenie mają jedno tylko wspólne ze sobą: masę na prawym słupku; ewentualnie brązowy przewód do tej masy w gumie z nadwozia do drzwi. Może jedna osoba obserwować przełącznik oraz próbować pracy z szybą, a druga delikatnie ugniatać tą gumę palcami - jak tam przewód pękł, coś się wydarzy.
Zico63
Members

Postprzez Grzegorz1991 » 18 lut 2012, o 13:13

a więc tak prostuje wypowiedź:

mam golfa mk3 z 94r. Posiada on elektryczne szyby.
Szyba od kierowcy działa bez zarzutów lecz szyba od pasażera nie działa.
Próbowałem ją także włączać z przełacznika dodatkowego od strony kierowcy i tez nic. Na dodatek zauważyłem że zniknęło podświetlenie przełacznika szyby od strony pasazera od kierowcy podswietlenie dziala normalnie>

Kable w wiązce drzwi ok sprawdzone
Czy to moze byc tylko zepsuty przełącznik ?
thx i pozdrawiam
Grzegorz1991
Berbeć

Postprzez revor » 18 lut 2012, o 14:24

Kolego zdejmij tą gumę między karoserią a drzwiami i sprawdź tam kable, zdejmij sobie też tą plastikową osłonę tak żeby odsłonić właśnie to złączę od strony środka auta (nie wiem czy zrozumiesz bo dość skomplikowanie to chyba tłumaczę) i w tym złączu kostki lubią się poluźniać, poruszaj kablami (cały czas na włączonym zapłonie i włączonych światłach, tak żeby pojawiło się podświetlenie) i obserwuj czy przycisk Ci się podświetli :-D W końcu powinien się podświetlić i wszystko wróci do normy :-P
Zapraszam do skomentowania mojego Golfera ;)
http://www.golf3.pl/topics2/golf-mk3-aam-vt37083.htm
revor
Badacz tematu

Postprzez Grzegorz1991 » 19 lut 2012, o 12:02

a wiec tak podświetlenie wróciło brązowy przewód jest ok co idzie z drzwi do karoserii ale problem nie zniknał zauważyłem jednak ze jak nacisne przełącznik i przytrzymam go dłuzej to słuchac podwójny dzwięk takiego jakby klikniecia pomozcie !!!! THX
Grzegorz1991
Berbeć

Postprzez ufo2 » 2 mar 2012, o 16:09

mam pododny problem ale winny jest silniczek sie skaczyl :!: a z jakiego vw dedzie pasowal do mk3
ufo2
Berbeć

Postprzez pablomed » 3 mar 2012, o 12:58

z mk3 tylko, pytanie: sam silnik czy razem z modułem oraz skąd wiadomo że się skonczył
pablomed
Members

- - -

Powrót do Elektryka